Kawasaki 3P @ Jabuka, 09/03/2013

Uvijek se veselim koncertima u Jabuci – prostor je ionako malen, a kad stage zauzme trećinu plesnog podija, unutra ostane mjesta samo za najluđu ekipu koja se ima volje gurati ispred benda. Ovoga puta su Kawasaki 3P dvije noći za redom potpuno napunili Jabuku povodom 20. obljetnice benda i 45. Jabuke. Dvodnevna “štala” sa K3P, kako ju je nazvao gazda Stiv, kulminacija je cjelomjesečnog jabučarskog slavlja.

[ k3p ]

Koncert je otvorio ženski zbor “Čipkice” uz skandiranje iz publike “malo vas je, malo vas je” na koje se nastavila nova stvar “Jebotext” i tulum je odmah počeo! Kawasakijevci su bili vrlo raspoloženi, iako pretpostavljam da su se trebali dobro odmoriti za drugi dan slavlja u Jabuci. Nakon prvih nekoliko stvari usljedila je tombola, odnosno dijelile su se nagrade sretnim vlasnicima karata za koncert. Glavna nagrada su bile K3P čarapice! Tombolu je vodila Martina iz benda Obrad Kosovac, a nakon toga je odlično odrepala za stvar “Kaj kaj”.

[ k3p ]

Čipkice su još jednom došle na binu da bi odpjevale “Snifa san glu” u laganoj akustičnoj verziji na koju se super nadovezala legendarna “Jebanje”, ovog puta u verziji sa harmonikom. Ove stvari su dobro došle kao predah jer se nastavilo žestoko, između ostaloga sa “Kak si”, “Mate Parlov”, “Niskarasta man”, “Mupovska” i druge, pa je zbog guranja i šutanja ekipa padala po stageu, a i mikrofoni su preko nekoliko puta vrisnuli na pod.

[ k3p ]

U dobrih dva sata svirke nauživali smo se najboljih stvari od K3P i pobrali podosta šljiva koje će nas još neko vrijeme podsjećati na ovaj legendarni koncert.

[ k3p ]

boris štromar // 12/03/2013

http://www.terapija.net/koncert.asp?ID=16243

Najavili Bugare, a dobili hrvatski ska-punk! Ili kako je K3P proslavio 20. rođendan, a Jabuka 45.

Autor/ica: Anita Stojanović
Kawasaki 3P na Špancirfestu 2011.; Foto: Maja Musić; arhiva SoundGuardian.com

“Let’s start our concert on time, said no musician ever!” Tog pravila su se držali sinoć i Kawasaki 3P koji je izašao na pozornicu oko 23.15, no prije njih publiku je zagrijala predgrupa. Bili su to bivši članovi Kawasakija najavljeni kao Kawasaki 3P za svatove, krstitke i rođendane. Odsvirali su nam mix sastavaljen od pjesama Mali medo, Indijanac, Krivo je more, Sretan ti rođendan i Sjekirom u glavu. Nadasve zanimljivo, s obzirom da su instrumentalno zvučali kao tonska proba, a vokalno kao da je netko pustio ploču unatrag. No s obzirom da su rekli kako su imali samo jednu probu zvučali su savršeno. Nakon njihovih 20 minuta svirke koje bilo sasvim dovoljno da se shvati kao zezancija, a da ne postane naporno, uslijedio nam je K3P.

Bend koji slavi 20 godina postojanja, široj publici postao je poznat nakon nastupa na Dori s pjesmom Antonija s kojom su nas i sinoć počastili. U 20 godina postojanja objavili su 3 albuma, a sinoć su ispunili što su najavili: spektakl, cirkus, tombolu, goste. Ne znam da li bih outfite ubrojila u cirkus ili spektakl, iako je prof. Babarović baš bio če-če u tamnoplavoj vintage haljini s uzorkom koju je vrlo vjerojatno posudio iz majčinog ormara. No, ni drugi članovi nisu odskakali. Bilo je tu utjecaja Sulejmana i Hurem, pa i latexa. No vratimo se na koncert.

Svirali su preko 2 sata gotovo sve svoje najveće hitove, poput: Ni da ni ne, Mate Parlov, Zec i Puta Madre. Gosti “Čipkice” su izvele Snifa san glu i pokazale su nam kako ska-punk zvuči u zborskom pjevanju. Obećano su izvršili: odsvirali su par novih stvari i upoznali nas tako s novim albumom. Nakon par odsviranih stvari uslijedila je tombola koju je vodila Martina Validžić, koja je kasnije izvodila rap dionice u Kaj hoćeš batina! Na tomboli su podijelili prva 2 albuma, kupinovo vino i jednu ploču Kawasakija. Za kraj su odsvirali Mašinu i Anđelka koje rijeđe izvode. Koncert je završio izvedbom Čipkica i makedonske pjesme Jovano Jovanke. Umalo sam zaboravila kako im je i Stipe bio u gostima i to onaj Stipe iz Hladnog piva koji se ovdje pridružio na trubi.

Sinoć je bio nadasve izvrstan koncert koji nije mogao proći bez standarnog poga i šutke. Svi koji su bili složit će se sa mnom, a oni koji nisu: nadam se da idete danas jer inače propuštate spektakl i cirkus. Sretan rođendan Jabuci i Kawasakiju, ali očito je kako za njihovu publiku treba veći prostor, nešto poput Bundeka. No, ostaje mi misterija zašto na kartama i plakatima najavljuju koncert kao Idu bugari, a onda ih ne odsviraju na koncertu. No, možda će na subotnjem koncertu biti drukčije.

http://www.soundguardian.com/content/view/25972/221/

I malo ska i malo punka i K3P salata je tu!

Autor/ica: Luka Vuletić (Foto: Roberto Pavić)
Znajuć’ sebe kako (ne) izgledam nakon svojih rođendanskih tuluma malo sam se zapitao jesam li pogriješio što sam odlučio doći na proslavu rođendana Kawasaki 3P-a ‘dan poslije’. Znamo svi kako ‘the day after yesterday’ nakon pijanke izgleda, a pročitavši izvještaj kolegice s prvog koncerta u petak, na kojem je zagrebački sastav napravio kaos, nakratko sam pomislio da će ih neizbježni ‘after party’ nagristi.

No takva griješna misao trajala je samo kratko. Sjetih se, pa navršili su tek 20 godina, a klub Jabuka, s kojim su odlučili zajedno proslaviti rođendan, mogao bi im biti tata (45 godina, op.a.). Reći će, ne slavi se svaki dan rođendan, no u slučaju K3P-a to ne drži vodu.

Proslava se nastavila u subotu u istom ritmu kakav se završio u petak, a osmeročlani bend pokazao je da godine dekadentnog života nisu ostavile traga.

Je li tome razlog uzimanje “vitamina”, kako bi kao pravi mladići ostali u formi, apsolutno je nevažno, no ono što ih krasi je šarmantni punk stav, koji nose u krvi, dok neki puno mlađi kolege pokušavaju isfurati stil.

Kao i svaki rođendan, ni ovaj ne može početi na vrijeme, no za razliku od partija u petak ska-punk veselica krenula ranije jer su “Kawasaki 3P za svatove, krstitke i rođendane”, odnosno bivši članovi benda, očito “pali za domovinu” nakon žestokog slavlja.

Koncert su svečanim introm otvorile ljupke Čipkice uz skandiranje publike: “malo vas je, malo vas je Čipkice!”. Dečki su tad preuzeli rođendansku povorku novom pjesmom “Jebotext”, kojom najavljuju treći studijski album, koji će izaći…pa kad izađe. Tomfa i Demirel vodili su kolo u krcatoj Jabuci predstavivši još neke nove stvari, ali su publiku rasplesali uz gotove sve pjesme s njihova dva albuma. Redali su se “Zec”, “Mali medo”, “Sob” i još kojekakve životinje, a apsolutni kaos nastao je na evergeenima “Kak si, pa tak”, “Ni da ni ne”, “Mate Parlov”, “Puta madre” i svim ostalim, ne ostavljajući mjesta za predah.

Ipak jedan takav je bio potreban te je uslijedio u vidu tombole, na kojoj su sretnici dobivali nagrade i čestitke od benda nakon čega je moderatorica Martina Validžić, sjajno odradila Neredov posao u “Kaj, kaj, kaj”. Da su svestrani K3P je pokazao neočekivanim bluesom na harmonici, ali ne na usnoj, već na pravoj “rastezači” pokazavši kako instrument ne nosi samo trademark narodne muzike. Publika je uz stalno skandiranje protiv “omiljene” policije s oduševljenjem dočekala pjesmu “mupov-ska” te se u izgarajućem ritmu službeni rođendanski dio priveo kraju s “Brže Pavloviću mašina” i neizbježnim Anđelkom.

Dečki su još jednom pokazali kako se Zagreb lako može zapaliti, pa neka to čine i sljedećih 20 godina – s malo ska i malo punka i K3P salata je tu!

http://www.soundguardian.com/content/view/25998/49/

Kawasaki 3P: Puno ispijenih pića, previše neprospavanih noći i premalo ambicija

Kawasaki 3P napunio je 20 godina, no prije tulumarenja predviđenog za 8. i 9. ožujak u zagrebačkoj Jabuci, još uvijek veselo, društvance je odgovorilo na nekoliko pitanja povodom tog jubileja. Red je red. Zabava uskoro.

Kawasaki 3p na posljednjem koncertu u Vintage Industrial Baru (Foto: Tomislav Rosandić)

Dvadeset godina benda uvijek je vrijeme podvlačenja crte i evaluacije minulog rada, posebno kad se radi o bendu koji je započeo svoje postojanje usred rata, u vremenu kad se nisu radili dugoročni planovi za budućnost, a sve ambicije su se stavljale na hold. O trnovitom putu od kvartovskog benda koji je nakon deset godina postojanja umalo završio na Eurosongu, što je bila prekretnica u medijskoj vidljivosti nakon koje su konačno prestali biti demo bend i počeli snimati slušane i prodavane albume, razgovarali smo s Kawasaki 3P-om, točnije s Tonijem, Vidukom i Tomfom.

Dečki, dvije banke je cifra, nije zezanje. Još malo pa ćete i službeno biti oldtajmeri. Što vama znači 20. rođendan benda, osim da imate već po 40 godina u kostima?

Toni: Dvadeset godina je stvarno puno. Tek kad smo odlučili raditi proslavu smo u stvari shvatili koliko je to godina zajedničkog druženja sviranja, koncerata. Tako da smo svi u stvari nekako ponosni da smo uspjeli tako dugo biti skupa u dobru i zlu, kroz uspone i padove. A to što imamo oko 40 godina, pa i to je uspjeh za neke od nas, ali još nismo za odbaciti, zar ne?

Istina, mora se to priznati, još izgledate kao da ste mladi, iako vas odaju sjedine, osim Stjepana koji vam ozbiljno diže prosjek svojom mladošću. Ili ga remeti, kako se uzme. A kako je moguće da ste u 20 godina uspjeli snimiti samo dva albuma, a doživljava vas se kao jedan od bitnijih faktora na regionalnoj sceni? Koja je tajna vašeg uspjeha?

Tomfa: Moguće je i to lako. Tijekom godina imali smo puno peripetija, puno ispijenih pića, previše neprospavanih noći i premalo ambicija. Tako da kada sve to staviš u kotao teško da je, više od dva puta, moglo izaći neko gotovo i fino jelo. Da li smo bitan faktor na regionalnoj sceni, ne znam, ali znam da smo uvijek uživali u onome što stvaramo i sviramo, tako da je to možda tajna našeg čušpajza.

Viduka: Osim toga, ove nam godine izlazi i treći album, tako da su to ipak tri u 20 godina.

Nakon intimnog klupskog koncerta u Vintage Industrial Baru, koji je bio genijalan, pankerski kao s početaka benda, najavili ste dužu kreativnu pauzu. Znači li to da uskoro možemo očekivati novi materijal, ili ste se samo umorili od neprekidnih svirki?

Toni: Najavili smo pauzu prvenstveno zato što smo odlučili da melodije, rifove i tekstove koje nam se vrzmaju po glavama pokušamo složiti u nove pjesme. To je nemoguće učiniti kada sviramo koncerte prečesto, jer koncerti “pojedu” svu energiju benda. Odlučili smo da je trenutno bolje tu energiju usmjeriti u nove pjesme da se oslobodimo tog pritiska u glavi. Nakon toga možemo opet biti mentalno slobodni za svirke i biti posvećeni upravo tome. Tako da, ne, nismo se umorili od svirki, jedva ih čekamo, ali s novim stvarima.

K3p s Nevenom Mijačem za Nevena Mijača 2012. godine (Foto: Tomislav Sporiš)

Poetika Kawasakija nije se bitno promijenila od početaka do danas, još uvijek svirate ska-punk, a tekstovi su vam dadaistički prepoznatljivi, iako ste usviranošću eonima daleko od onog benda s početka ’90-ih. Hoće li i sljedeći album biti u istoj maniri, ili pripremate neki zaokret koji će šokirati fanove?

Toni: Mi ti niš’ ne planiramo na takav način. Za sada, koliko vidimo iz novog materijala, tekstovi su i dalje tipični kawasakijevski, a ne vjerujemo niti da će glazba bitno odstupati. No, teško je to sada tvrditi jer smo još u fazi stvaranja pjesama i ne možemo ih sagledati i poslušati “izvana”.  To će vjerojatno bolje publika procijeniti kada materijal bude gotov. Zato neka bude iznenađenje i za njih i za nas. Tako je zabavnije.

Viduka i Tomfa (Foto: Tomislav Rosandić)

Funkcionira li Kawasaki 3P po demokratskom principu, ili postoji šef u bendu? Koliko svaki član ima autorske slobode, kako radite stvari, jesu li one produkt timskog rada?

Toni: U Kawasakiju definitivno postoji demokracija i mislimo da je to rijetka odlika među bendovima. Tijekom rada na novim pjesmama, ako netko ima osnovnu ideju za stvar, naravno da on vodi glavnu riječ na početku rada na njoj jer mora prenijeti svoju ideju drugima. Kasnije svatko sudjeluje u formiranju svojih dionica, aranžmani se zajednički dogovaraju, a pjesma se mijenja i prilagođava kroz komunikaciju. Ponekad, ako stvar nastane iz nekog sessiona na probi tada svako unosi svoj dio i stvar se zajednički kuha ispočetka. Osim toga, svatko ima slobodu predložiti svoju stvar ili ideju na probi i tu isto nema ograničenja. Jedino će kasnije neke stvari morati vjerojatno “otpasti” s ovog albuma jer ćemo izglasati da imamo bolje. Naravno da sva ta komunikacija nije laka, naravno da imamo problema s autorskim egoima, naravno da je to ponekad teži put, ali se trudimo održati demokratičnost tijekom rada na maksimalnoj razini. Vjerujemo da jedino takav pristup može rezultirati dugoročnim zadovoljstvom svih članova benda, a time i stabilnim i dobrim bendom.

Tomfa, hajde priznaj, u prvih deset godina postojanja benda, kad još nitko osim najbližih prijatelja nije znao da postojite, je li ti ikad palo na pamet da će Kawasaki postati ovakav gigant? Jesi li tome težio, ili se samo dogodilo?

Tomfa: Bend je tih ratnih godina krenuo “svirati” bez ambicija i nitko tada nije mogao ni pomisliti da će se “katrip” razviti u nešto imalo kvalitetno. Prvih 10 godina je ključno za nas jer tada se postavljaju temelji našeg prepoznatljivog načina rada und djelovanja, i pronalazimo stil. Tu dolaze do izražaja razne kinky sklonosti pojedinih članova što se tiče performansa. Bend se kroz godine stalno nadograđivao raznim ludostima članova koji su dolazili i odlazili iz njega (i sama si svjedok tim dogodovštinama) tako da je jednom moralo eksplodirati u nešto zanimljivo. Meni je takvo luđaštvo odgovaralo pa ovih 20 godina od osnutka nisam ni primijetio… Okej, primijetio sam da mi je kosa pobijelila.

Kako se osjećaš kao rokenrol zvijezda, prepoznaju li na ulici, pilje li curice u tebe, puštaju li te tete preko reda u dućanu i te fore?

Tomfa: Kako to misliš – zvijezda?? Ja nisam zvijezda, ja sam Tomfa.

YouTube je prepun snimki trogodišnjih klinaca koji pjevaju vaše stvari. Kako to objašnjavate, što je to što čak i bebe privlači vašoj muzici?

Tomfa: Da to je zanimljivo, jer nikada nismo imali na umu da bi se klincima to moglo svidjeti. Dovraga, tko to uopće klincima pušta?! Kakvi su to roditelji?! Ali drago nam je, jer ako je itko iskren, nesputan i otvoren to su klinci.  Zato ih valjda i privlači, zato što je dobra, jednostavna, zabavna i nepretenciozna.

Jeste li vi uopće svjesni da praktički odgajate nove generacije klinaca? S „Anđelkom“ ih učite toleranciji, a čemu ih uči „Snifo sam glu“?

Tomfa: Isto o toleranciji, samo na Tigar. Osim toga, uči ih se o veličini boli koja razdire mlado srce kada je njegova draga negdje daleko.

Tomfa: Ja nisam zvijezda, ja sam Tomfa! (Foto: Nino Šolić)

Tomfa je poznat po svojim suludim i urnebesnim prepjevima raznih hitova, poput recimo „Bella Ciao“ (Patlidžan), i gomile drugih u kojima javnost nije imala prilike uživati. Možemo li u nekoj budućnosti očekivati jedan album isključivo covera?

Toni: Nismo o tome ozbiljno razmišljali, ali istina je da Tomfa ima stotine prepjeva najnevjerojatnijih hitova. Ako budemo to ikad radili vjerojatnije je da će to biti neki side project nego Kawasakijevo izdanje. No, sigurno je da tu ima potencijala za odličnu zabavu.

Ja mislim da bi to bio album desetljeća, previše je potencijala u tim tekstovima i sasvim dovoljna doza ludila. U kratkom filmu „Kvadarni oblutak“ redatelj je koristio vašu stvar „Jebanje“, čiji je spot u jednom kadru jedan od genijalnijih koje je Fiket, vaš kućni redatelj, ikad snimio. Šteta što je previše eksplicitan pa ga stalno uklanjaju s YouTubea. Kako vam je bilo slušati vlastitu muziku u filmu, i je li vas to malo narajcalo da se bacite i u taj tip autorstva, da komponirate filmsku glazbu? Znam da je to tebi uvijek bio san, Davore.

Viduka: Da, istina je da mi je san jednog dana napraviti muziku za film jer je to forma koja me jako privlači, većinom je instrumentalna, postoji veća sloboda u komponiranju jer nema ograničenja koja postoje kod ‘normalnih’ pjesama. Ali kad pogledam hrvatsku kinematografiju i nije mi nešto pretjerano žao, radije bih radio muziku za neke kratke ili dokumentarne filmove. Muziku za filmove, one dugometražne, ionako radi uvijek par istih ljudi, tako da mi to izgleda kao neka sekta u koju ne možeš samo tako ući. Mislim da također Kawasaki 3P kao bend ima neke jako filmične pjesme, a i kad zađemamo opušteno na probi muzika koju sviramo ponekad isto bude mantrično tripoidna – kao stvorena za film, tako da mislim da bi mi kao bend također bili dobar odabir za muziku u nekom filmu.

Imam vas na umu, jednom kad budem radila film. Bend je u ovih 20 godina prošao ogroman put od kvartovskog benda, do regionalne koncertne atrakcije, kroz Kawasaki je prošla gomila ljudi, promijenio se zvuk, usvirali ste se, Tomfa je postao rasni punk frontman. Što je ostalo isto? Jeste li još uvijek punkeri u duši?

Toni: Punk je svjetonazor, a ne samo glazbeni, modni stil ili mladenački izričaj. Tako da je to puno čvršće određenje koje formira trajnije stavove kod čovjeka. Mi smo te stavove formirali kroz mladenaštvo i to nas i dan danas obilježava. Tako da, iako možda više ne izgledamo kao punkeri velik dio tog svjetonazora nosimo u sebi. I svi ljudi koji su bili ili jesu u Kawasakiju su u stvari morali biti u duši punkeri, jer bez toga ne bi mogli biti Kawasaki. To je možda bio i najvažniji selekcijski filter tijekom svih tih kadrovskih promjena.

Kad se planirate prodati nekoj korporaciji za reklamu? Može li bend vašeg kalibra uopće izbjeći kapitalističko eksploatiranje, kad vidimo da mnogi nisu uspjeli odoljeti šuški, koliko god se trudili biti društveno kritični u svom izričaju?

Toni: Mi još nismo i ne mislimo.

Imam dojam da ste još uvijek prijatelji koji sviraju prvenstveno iz gušta. Je li u tome tajna uspjeha, da ne odrađujete koncerte zbog honorara, nego ih svirate s istom strašću kakvom ste svirali kao klinci?

Toni: Da, to je točno. Kada sviramo koncerte sviramo ih prvenstveno iz gušta. Čim osjetimo da nema gušta veselja i dječačke energije prestat ćemo.

Recite nešto o skorašnjem rođendanskom tulumu.

Toni: Drugarice, pozvana si, naravno. Kao i svi ostali. Svirat ćemo i kuhati grah u Jabuci  8. i 9. 3., u petak i subotu. Spojili smo dvije nama osobno vrlo važne i drage proslave. Dvadeset godina Kawasakija i 45 godina Jabuke. Mislim da će to biti dva dana tuluma za pamćenje. Povratak korijenima, kao nekada, kao nekada…

http://www.ravnododna.com/kawasaki-3p-puno-ispijenih-pica-previse-neprospavanih-noci-i-premalo-ambicija/

KAWASAKI 3P NAPUNIO 20 GODINA

Rođendansko slavlje najavljeno dvodnenom štalom u Jabuci petak 08.03. i subotu 09.03. broj karata ograničen! cijena karte 50 kn, pretprodaja od sutra u Dancing Bear CS shopu!
Spektakl, cirkus, grah prebranac,sjekira u glavu, jebanje i 6 do 7 novih pjesama
– najavljuje band!
Ovim koncertom osim što slave svoj, Kawasaki 3P slave i kulminaciju Jabukinog 45. rodjendana.
Za predgrupu najavljeno je dosad neviđeno iznenađenje, nikad prije, a vjerojatno i nikad kasnije viđeno! Osim iznenađujuće predgrupe, najavljena je i cijela hrpa gostiju: Čovjek s harmonikom 120 basova, Martina Validžić repa, a Zbor pjeva. Najavljena je tombola (najozbiljnije) u kojoj će se moć osvojit jedna od pet vrijednih nagrada, a cijeli program vodit će ceremonijal majstor koji u slobodno vrijeme radi kao dio namještaj u Jabuci.
Naravno za petak 8.mart bend je pripremio iznenađenje za žene, djevoke i samohrane majke nerotkinje + specijalnog DJ. Iznenađenje očekuje i ”stare Jabučare” u subotu.
I, naravno to nije sve, bit će tu još masu raznorazni pizdarija svojstvenih K3P-u!

Upad od 21:00 sat. Koncerti od 22:00h
Karte 50 kuna u pretrprodaji!

I, ono nabitnije broj karta je Ograničen
! Neki su karte već mogli kupiti ovaj vikend u Jabuci, a sutra oko podne starta i pretprodaja u Dancing Bear CD shopu (Gundulićeva 7)!Karte nabavite čim prije, a prvih stotinjak koji se ukažu Gore bit će počašćeni finim obrokom koji će spremiti sami članovi banda!
VOLI VAS 20godišnji KAWASAKI 3P koji s veseljem čeka novih 20 (ako ih pojedini članovi ansambla dožive).

Pa vidimo se ovaj petak i subotu u Jabuci!

http://www.radio101.hr/news.php?id=188053