Interview s Tomfom, pjevačem Kawasaki 3P-a, Vinkovci, 26. 12. 2011.

 

Interview s Tomfom iz benda Kawasaki 3P vodio sam u backstageu kluba Vanilla u Vinkovcima tijekom prve večeri Marinfesta. To da je čovjek premazan svim mastima, to sam znao od ranije, ali ovaj interview je vodio i poprilično „namazan“ iznutra, if you know what I mean… :) Inače, intervju je poseban po tome što je Tomfi tijekom razgovora u krilu sjedila jedna moja friendica što dokazuje da rock zvijezde ipak imaju neku čudnu moć privlačenja mladih mufova – nisam još nikad doživio da rock kritičaru neka cura sjedi u krilu dok radi interview…A nije da ne bih volio… :)

Hadžo: Evo nas u backstageu kluba Vanilla i razgovaram s Tomfom iz benda Kawasaki 3P. Pa evo, prvo pitanje: gdje su Bugari?

Tomfa: Oni su otišli već. Dali smo im azil na dvije godine, izašli su van i sad dolaze neki novi ljudi.

H: Što se sve događalo u ovih godinu i pol dana otkako se pojavio album „Idu Bugari“?

T: Pa, dosta znaš i sam, bio si na dosta naših koncerata. Bilo je fun. Iskreno, nismo ni sanjali da ćemo imati ovako puno koncerata, ne samo samostalnih već i na dobrim festivalima što nas jako veseli. Mi naravno volimo naše solo koncerte ali nas vesele i festivali jer festivale kod nas treba malo oživjeti.

H: Kad smo već kod toga, što osobno više voliš: klupske svirke ili nastupe na velikim festivalima?

T: Klupske svirke. Festivali su više onako neformalna stvar, a neki su skoro na izdisaju pa im treba pomoći. Mi im zdušno pomažemo, kad god su nas zvali na neki festival, bez obzira gdje i ako smo slobodni, mi bi otišli. Ali preferiramo male klupske koncerte jer je tu reducirana masa na one koji vole naš bend.

H: Imali ste nekoliko bitnih svirki unatrag godinu dana: dva nastupa u Močvari kao proslava godišnjice benda, otvorili ste sezonu u Tvornici, svirali ste na Špancirfestu, šta ste još imali…Pa imali ste koncert u Beogradu, čovječe! Kako je to prošlo?

T: Pa da, meni je bilo odlično.Dugo nisam bio u Beogradu.. Svirka je bila u Gun Clubu, bilo je žestoko i zanimljivo jer došli su većinom muzičari na naš koncert što me iznenadilo: poznati gitaristi, pjevači, čak i neki DJ-evi…I sve ih je zanimao taj neki Kawasaki 3P. To je meni baš bilo onako, hoch.

H: Uf, hoch, gospodska riječ.

T: Pa da, hoch. Bilo je odlično, a znaš zašto se mjesto zove Gun Club?

H: Nemam blage, nikad bio. Jedan od rijetkih klubova u Beogradu u koje moje kopito još nije kročilo…

T: Zove se tako jer je unutra streljana. Po danu je streljana a po noći klub.

H: Čujem da vam je otpao nastup u Novom Sadu planiran za sutra…

T: Da, došlo je do nekog zajeba u organizaciji, nije do Kawasaki 3P-a, ali mogu najaviti da je Kawasaki 3P u Novom Sadu u četvrtom ili petom mjesecu!

H: Dobro, tamo ste svirali na EXIT festivalu prošle godine, to je bio vaš drugi nastup preko i publika vas je dobro primila.

T: Mi smo s našim drugim albumom svirali dva puta na INMusicu, dva puta na EXIT-u…EXIT je nešto preeeeedobro!

H: Pitanje koje se nekako nameće je čemu tolika duga pauza između prvog i drugog albuma? Jeste li vi lijene bube ili…?

T: Nije nam se dalo. Ja sam imao i nekih privatnih problema, nebitno, uglavnom desile su se neke stvari na koje nismo mogli računati. Znaš, mi ti nemamo neki presing s albumima, mi smo napravili prvi album tek nakon deset godina.

H: Ne misliš li da zbog tako dugih pauza vi sa svakim albumom krećete nekako iz početka?

T: Pa to je fun! (smijeh) Imaš osjećaj da se nešto ponovno stvara….

H: Ne želiš da uđeš u taj žrvanj koji te melje: svake dvije godine album pa između turneja pa opet album…

T: Ma, uđeš i ovako i onako… Vidi, mi smo drugi album snimili puno prije nego što je izašao ali velim opet, desilo se dosta toga…

H: Imam utisak da ste prvim albumom visoko uzletjeli i očekivanja su bila velika, ali vi ste drugim albumom uspjeli ne samo vratiti pozicije nego još otići gore.

T: Ja bih na tome zahvalio ekipi koja je došla u bend. Kawasaki 3P je bend koji nema granica u smislu mi moramo tako i tako zvučati. Mi imamo sreću da nas je toliko u bendu i da svi brijemo na drugačiju muziku. Ja osobno volim punk i ska, znam da ti baš ne voliš ska…

H: Pa ja ga volim…Ne, to si čitao onu recenziju iz Novog Sada s Gruvanja, to je moj prijatelj rekao da ne voli ska…

T: Tako je, pogriješio sam, imaš pravo!

H: Ali to je dokaz da pozorno čitaš moj blog! (smijeh)

T: Apsolutno, Hadžo je čovjek koji respektabilno govori o stvarima koje valjaju i koje ne valjaju, i on će pohvaliti neki bend ili ga pokuditi ovisno o tome kako ga je doživio. To je Hadžo!

H: Ispast će da sam ti platio za ovu reklamu…

T:  Nisi platio ali dabogda bilo više Hadži!

H: Hm, jedan je i više nego dovoljan.

T: Gdje smo stali, aha, kod promjena u bendu. Hoću reći da je super kad bend ne robuje jednoj vrsti muzike. Mi smo bazično punk bend ali imamo sreću da možemo eksperimentirati s više stilova i nama to super paše.

H: Da li ste počeli pripremati svoj treći album ili ćemo i na njega morati čekati desetak godina?

T: Treći album za sad ima jedno sedam pjesama i bit će veliki preokret, možda čak povratak starim korijenima. Svirali smo na prethodnim koncertima dvije-tri nove stvari i danas ćemo svirati neke nove pjesme. Ideja nam je bila da novi album bude još malo žešći.

H: Ovo do sada nije bilo žestoko?

T: Ne! (smijeh) Opet ti kažem, trebamo se zahvaliti publici što imamo privilegiju da ne budemo ukotvljeni u jedan kalup. To nam je jako bitno.

H: Reci, da li se još uvijek budiš noću vrišteći, okupan znojem, kad se sjetiš vašeg nastupa na Dori? (smijeh)

T: Da! Zbog toga mi pati i seksulani život sa ženom (smijeh). Ma znaš, Dora je ustvari bila super diverzija. Mi smo na Doru došli s vrlo jasnim ciljem: ajmo to razjebat! Svi pjevaju o škojiću, galebu, lipoj ovoj onoj, i onda smo mi našu pjesmu prilagodili na tu istu foru: „Antonija ljubavi moja jedina, vrati se da bude ko nekada“. Prilagodili smo svoju „baladu“ njihovim pravilima i skoro pobijedismo.

H: Znam, ja sam glasao za vas i nabio si ogroman telefonski račun…

T: Onda sam čuo iz stožera HTV-a sljedeće: ti ljudi koji su glasali za nas na Dori većinom nisu gledali Doru prije. Znači, HTV je nas iskoristio da pridobiju ljude koji ne gledaju Doru da glasaju za nas i zbog nas gledaju to natjecanje. Ali smo im to višestruko vratili troškom boravka u hotelu i po restoranima.

H: I enormnom količinom pića koju ste ulili u sebe tih dana, pretpostavljam…

T: Apsolutno! Sve smo vas osvetili! Svaku vašu paru smo im naplatili draga publiko, hvala vam! (smijeh)

H: Htio bih pohvaliti pjesmu „Mate Parlov“ jer ste ako se ne varam jedini bend koji se sjetio odati dužno priznanje legendi. Otkud inspiracija za tu stvar? Jesi li ga ti ikad gledao?

T: Moram ti reći da je „Mate Parlov“ nastao ’93. godine i to je druga stvar koju je Kawasaki 3P ikada napravio, uz „Sjekirom u glavu“ koju ćemo snimiti na trećem albumu.

H: Ali nije ušla na prvi album?

T: Ne! „Mate Parlov“ je naša diskografska kuća (DB) izbacila kao singl za „Bugare“  kada je on nažalost umro, ali OK. Mate Parlov je jedina istinska sportska legenda s milijun nastupa. Čovjek koji je bio uspješan u takvom jednom sportu koji boli, čovjek s jajima s velikim J, šampion, svjetski prvak, olimpijski prvak…Velim, mi smo je snimili kao singl za drugi album ali taman kad je snimljena mjesec dana kasnije on je umro. I bila je neka drama oko toga hoćemo pustiti singl „van“ ili ne jer bi to netko mogao protumačiti kao: Vidi ih, skupljaju poene na račun mrtvog čovjeka! Mislim, ja se sjećam Pule i davnih dana i njegove birtije koja se nalazila na šetalištu ispred kina, kako se ono zove…

H: Mene pitaš, ja sam Osječanin…

T: A bio si u Puli sto puta kao i ja… Pa zvala se Mate !!!

H: Jesam bio u Puli, ali nikad u njegovoj birtiji.

T: Dobro, ali ja kad god sam išao u Pulu otići kod Mate na rakiju-dvije bio je ritual. Danas je nažalost tamo neka slastičarnica…

H: Pa evo, kad smo se dotakli sporta, mogli bi završiti na tu temu…

T: Dinamo!

H. E da, baš bih volio znati kako komentiraš Dinamovih 1:7, ali zapravo želim pitati nešto drugo: pošto si ti vatreni nogometni navijač i sam redovno haklaš s ekipom, što ti misliš o svim ovim skandalima koji se sad počinju otkrivati? Hoće li konačno doći netko da razjebe svu tu mafiju?

T: Neće! Kapa dolje Malešu iako je on iz Hajduka i sve, ali mu malo zamjeram na načinu na koji je on to napravio jer je napravio od sebe paćenika. To je trebala napraviti neka služba koju mi plaćamo za to, da istraži hrvatski nogomet i progoni odgovorne. Tako da, kapa dolje, ali ništa se neće promijeniti! To je preduboko ukopano, vidio si i sam sjednicu HNS-a, opet je izabran gospodin Vječni!

H: Ja bih ovdje završio. Ima li nešto što te nisam pitao ili što želiš poručiti naciji?

T: Imam, imam. Da li će Dinamo biti šampion? Hoće!

H: Pa naravno, a što je tu novo? (smijeh)

T: E, imam još nešto, jel’ snimaš još?

H: Snimam, snimam.

T: Onaj tko još nije čuo ili nije vidio blog zlog Hadže ajde više, dignite guzice, pogledajte šta čovjek piše, dobro piše, Hadžo je legenda! A sad mi daj obećanih 200 eura! (opći smijeh)

Kawasaki 3P rasplesao Stereo dvoranu

Autor: Damir Jevtić

Najbolji live bend 2011. po izboru portala Muzika.hr opravdao je njihov izbor te napravio odličnu atmosferu u Stereu. Ovo je njihov posljednji koncert u Rijeci prije izlaska novog albuma pa je publika imala priliku čuti neke od novih pjesama.

Kawasaki 3p stereo

Kako je sve proteklo pogledajte u video prilogu:

 

 http://www.mojarijeka.hr/zabava/kawasaki-3p-rasplesao-stereo-dvoranu/

Najbolje u 2011. prema izboru Muzika.hr

Kraj godine je tu i samim time došlo je vrijeme za redakcijski izbor najboljeg u godini iza nas. Kažu da je 2011. bila recesijska godina, ako je suditi po glazbi, ne bi se nikako složili s time. A evo i zašto…

Domaći album:
1. TBF – “Pistaccio Metallic
2. Dječaci – “Istina
3. Goran Bare & Majke – “Teške boje
…Luka Belani – “Changin’ Chapters“, Rundek Cargo Trio – “Plavi avion“, Overfow – “Hit Me“, Ruiz – “RuizRadioRevolution“, Jinx – “Diksilend“, Ivan Vragolovich – “I Am a Man“, Vatra – “Ima li budnih“, Olovni ples – “Ludilo”…

Live izvođač:
1. Kawasaki 3p
2. Overflow
3. TBF
…Hladno pivo, Jinx…

http://www.muzika.hr/clanak/34560/magazin/najbolje-u-2011-prema-izboru-muzikahr.aspx

Kawasaki 3p: Maštamo da jednom napunimo svlačionicu u Areni

Bend postoji već 18 godina, a dečki ne skrivaju da se često svađaju, večeras nastupaju na zagrebačkom platou Gradec

 

Foto: ‘Anto Magzan/PIXSELL’
Piše: Jelena Šarić

“Gričevanje” se na zagrebačkom platou Gradec ove godine održava prvi put, a organizatori su odlučili da će šećer na kraju manifestacije biti dečki iz popularnog benda Kawasaki 3p. Upravo će oni uvesti brojne Zagrepčane u novu 2012. te poručuju da će to biti pravi spektakl.

Show za doček

– Kažu da će godina biti onakva kako je dočekate, a mi obećavamo svima koji odluče doći na Gornji grad da ćemo prirediti show i da će im takva biti i cijela godina – kaže frontmen kawasakijevaca Tomislav Vukelić Tomfa.

Priznaje da mu se ideja “Gričevanja”, koje nudi besplatnu glazbu svim zaljubljenicima u dobre note. jako sviđa. A iako njih često opisuju kao festivalski bend, Tomfa kaže da im to nimalo ne smeta. Mnogi njihovi kolege pune Arenu, ali ovi Zagrepčani o tome ne razmišljaju.
– Mi maštamo da napunimo svlačionicu u Areni. To je super prostor i zabava bi sigurno bila dobra – šali se Tomfa i iskreno priznaje da je u više od 18 godina postojanja benda znalo biti nesuglasica.

Odbjegli pjevač

– To vam je kao da ste u braku pa ponekad osjetite potrebu da se malo prošetate i osvježite glavu, da predahnete od partnera. Kada se svađamo, onda je to uvijek oko neke gluposti – kaže pjevač koji je jednom, umjesto na svoj, otišao na koncert Nicka Cavea.
– Imao sam ulaznice za Caveov koncert koji je bio baš na dan kada smo i mi imali koncert. Bilo je šteta to propustiti pa sam otišao na Cavea, a momci iz benda su pjevali umjesto mene – kroz smijeh kaže Tomfa.

Ne skriva da je u tako dugoj karijeri bilo dana kada je poželio odustati od svega, ali mu elan uvijek daju nove pjesme. Tako dečki za iduću godinu imaju u planu izdavanje novog, trećeg studijskog albuma i nadaju se da će ponoviti uspjeh albuma “Kawasaki 3p” i “Idu Bugari”.

http://www.vecernji.hr/scena/kawasaki-3p-mastamo-da-jednom-napunimo-svlacionicu-areni-clanak-361349

Kawasaki 3P spreman za kaos u Stereu

Snimio Denis LOVROVIĆ
Snimio Denis LOVROVIĆ
Autor: Danijela Bauk

Kawasaki 3P na koncertima nudi »samo« odličnu svirku i ludi provod

RIJEKA Ovaj petak, 23. prosinca u Stereo dvoranu stiže Kawasaki 3P, bend koji je u posljednje dvije godine bezbrojnim koncertima i festivalskim svirkama natukao kilometara i kilometara temeljito obišavši Lijepu Našu. Tim povodom kraći razgovor obavili smo s vokalom Tomislavom Vukelićem Tomfom.

Za početak, što publiku očekuje 23. prosinca u riječkoj Stereo dvorani, pa onda i u Vinkovcima i Novom Sadu?

– Kawasaki 3P na koncertima nudi »samo« odličnu svirku i ludi provod. Riječka publika uvijek je dobro reagirala na našim svirkama pa se nadamo da ćemo i ovog puta zajedno napraviti kaos u Stereu. U Vinkovcima smo headlineri na humanitarnom koncertu Rock Marinfest, a nakon dva nastupa na Exitu napokon imamo i samostalni koncert u novosadskom klubu »Route 66«.

Svirate i na dočeku Nove godine na Griču?

– Napokon se nešto kvalitetno događa u Zagrebu na Staru godinu. Kawasaki 3P, TBF, Let 3 sviraju na raznim lokacijama pa će ljudi malo brijati po ulicama… Mi sviramo na Griču u sklopu tuluma pod nazivom »Gričevanje«, upada nema i naravno svi su pozvani na rakijicu.

Bend je osnovan prije dvadesetak godina. Što se sve promijenilo, koliko ste se vi promijenili, koliko se scena promijenila, koliko diskografija?

– Logično je da se nakon toliko godina nešto promijeni u bendu, a kako vidimo, našoj publici se to sviđa. U zadnjih nekoliko godina se pojavilo više kvalitetnih bendova i pojedinaca pa se ova, pomalo dosadna scena, ojačala, što je za svaku pohvalu.

Početkom ove godine najavili ste novi album. Radite li na tom izdanju, kad ga mislite objaviti? Ili će pauza između drugog albuma, Porinom nagrađenog »Idu Bugari« i novog nosača zvuka biti jako duga?

– Početkom studenog bili smo u Zadru na »Trip buildingu«. Hostelski ferijalni savez Hrvatske nam je omogućio prostor pa smo imali tjedan dana slobode da neke ideje koje su postojale složimo i počnemo raditi na novom materijalu. Početkom proljeća ulazimo u studio pa se nadam da je album vani do ljeta.

Mnogi vas još uvijek pamte po nastupu na Dori? Biste li se opet natjecali na Dori?

– Nikad više… Traume su prejake!

Planovi za dalje?

– Odsvirat ćemo još nekoliko koncerata pa se onda bacamo na novi materijal. Bit će dosta iznenađenja od Kawasaki 3P-a!

http://www.novilist.hr/Scena/Kawasaki-3P-spreman-za-kaos-u-Stereu

Muzika u Domu, kondom u džepu – pozitivan koncert sve u svemu

pozitivan koncert thumb Muzika u Domu, kondom u džepu pozitivan koncert sve u svemu

piše: Petar Hrstić
foto: Darko Krpo

Pozitivan koncert powered by Pliva: (Svadbas, Kawasaki 3p, Stereo MC’s , Dubioza Kolektiv), 2.12.2011., Dom sportova, Zagreb

Po sedmi put, u organizaciji HUHIV-a i brojnih sponzora, dobili smo koncert koji upozorava na opasnost od AIDS-a, a usput se ljudi i zabave. Ovogodišnji kvartet bendova, svaki na svoj način je pridonio ugodnoj glazbenoj atmosferi u dvorani Doma sportova.

svadbas thumb Muzika u Domu, kondom u džepu pozitivan koncert sve u svemuSvadbas, pod kreativnom palicom Pavla Miholjevića i Jure Ferine, otvorio je AIDS awareness koncert. Usprkos odličnoj svirci i senzualnim groove momentima vokalistice Ljubice Gurdulić, publika je ostala relativno hladna (uz izuzetak singla „Treblebass“). To se vjerovatno može objasniti i manjkom godina u bližim redovima (yours truly se u svojim kasnim dvadesetima blizu stagea osjećao „kao zebra na Brijunima“), kao i manjkom intimnosti nekog kluba kao okruženja (Svadbas vjerovatno puno bolje funkcionira u manjim klubovima). Ekipi svaka čast, došli su podržati akciju, ali i organizator je mogao dati još malo vremena najrafiniranijem bendu te večeri. Za kraj svoje gaže Svadbas je odsvirao svoj novi singl „Daj“ i ostavio nas u iščekivanju K3P-a.

k3p thumb Muzika u Domu, kondom u džepu pozitivan koncert sve u svemuKawasaki 3p, nekad atrakcija (sa trash singlom „Kak si“ i probijanjem na Doru sa „Antonijom“), danas respektabilan bend, muzički oslonjen na gitarističke mogućnosti Davora Viduke, basističko prodiranje Maria Boršćaka, bubnjarske i puhačke dionice također nisu na odmet (pod puhačke čitaj Pavlica) kao i zajebantsko vokaliranje Tonfe i Demirela. Kad se sve to sumira, buđenje ispred bine je zagarantirano. Svoju ska punk ekspediciju 3povci su startali s „Sob“-om, prelazeći na sve jače adrenalinsko uzbuđenje. „Niskarastaman“, „Mupov ska“ (koja je bila i posveta preminulom prijatelju benda) i aktualna predizborna „Ni da ni ne“ dale su svoj obol šutki, dok su već spomenute „Antonija“ i „Kak si“ postavile osmijeh na na lice, kao i neartikulirani pokret u noge i ruke. Za kraj su nam ostavili da se pozabavimo s „Putom Madre“ proklinjući i nebo i zvijezde na ritmični punk način.

stereo thumb Muzika u Domu, kondom u džepu pozitivan koncert sve u svemuSa relativnom skepsom sam čekao britanski Stereo MC’s. Londonska electro grupa sa jakim primjesama hiphopa je u potpunosti izbrisala moju skepsu. Premda je davno prošlo vrijeme njihove megapopularnosti („Connected“ i „Step it up“ su singlovi koji su udarali prvom polovicom devedesetih) vokal Rob Birch i DJ Nick Hallam, upotpunjeni tamnoputim back vokalisticama basom, gitarom i bubnjevima dokazali su koncertnu spremnost, ali i kreativnost. Flashback u 90e je bio iznimno zabavan – klupsko plesanje, film „Hackers“ kao vizualna podloga u glavi. Naravno, publika je odreagirala na „Connected“ i „Step it up“, ali sve stvari odsvirane zaslužuju pozornost (npr. „Black gold“ i „Deep, down and dirty“). Pridodamo li Robovu interaktivnost s publikom, koja je bila na vrhunskoj razini (s gardom, ali prisna; lagano egoistična, ali pomirljiva) Stereo MC’s su najugodnije iznenađenje ovog koncerta. Kazaljke ih nisu zgnječile koncertno, ako postoji prilika, poslušajte ih.

dubioza1 thumb Muzika u Domu, kondom u džepu pozitivan koncert sve u svemuZa main event ostala nam je Dubioza Kolektiv – muzički bosanski lonac, vjerovatno najpopularniji bend u regiji. Svojim angažiranim tekstovima upozoravaju ljude u dub/reggae/rock/ska kombinatorici za dodatkom balkanskog melosa. Naravno, većina publike došla je na koncert poslušati upravo njih, tako da je parket bio u potpunosti ispunjen, željan susjeda u irokezama, dreadovima i nogometnim dresovima . Očekivano dobri, išamarali su publiku herojnim „Valterom“ i vrišteće/socijalnim „Kokuzom“ na početku nastavljajući sa vrhunskom „USA“, najiskrenijom „Recesijom“ i „umetnutim“ Plavim Orkestrom u „Vidi, vidi, vidi“ održavajući šamaranje zadovoljne publike. Uz poruku benda „Javio nam se Freddie Mercury i reko – koristite kondome“gig je nastavljen sa izvrsnom, anti-politikanskim i najčvršćim singlom „Firmom ilegal“, koju su krajnje naslijedili thc-ovski „Blam blam“ i balkansko naslanjanje na Fatboy Slima u vidu „Balkan funka“. Što reći o susjedima? Sve najbolje.

Što dodati? Ljudi, čuvajte glavu – AIDS nije zajebancija i uživancija, za razliku od ovog koncerta.

http://mixer.hr/2011/12/muzika-u-domu-kondom-u-dzepu-pozitivan-koncert-sve-u-svemu/

http://foto.muzika.hr/thumbnails.php?album=489

Crno-bijeli intervju s Kawasaki 3p-om

S Kawasaki 3p-om smo porazgovarali netom po objavi drugog studijskog albuma “Idu Bugari” prije dvije godine otkako su prešli hrvatsku ravnicu, brda, brežuljke i vodu uzduž i poprijeko.

Čak su stali i u Karlovcu, u međuvremenu napunili 18. rođendan, a samim time i dva dana zaredom punili su Močvaru gdje su svoje prvo alkoholno iskustvo dijelili s publikom. Ovu istu publiku prije povlačenja u studio pozivaju u netom renoviranu zagrebačku Tvornicu kulture gdje će ju i službeno otvoriti, odnosno započeti novu koncertnu sezonu u gradu.

20110908-201837_013-funk-intervju-kawasaki-3p-muzikahr-muzikahr-bc.jpg

/ foto: Borna Čavrag

Tomfu i Demirela – glasove i glasnogovornike benda – našli smo u Tkalčićevoj ulici u Funku gdje su se protiv ljetne žege borili pićima koji možda nisu baš najbolji izbor. Pričalo se o festivalima, trubama, striptizetama, ventilaciji u Tvornici i novom studijskom albumu…

Tomfa, dok Demirel puca po čaju, ti fino po travarici… (smijeh)
To je isto mali čaj (smijeh). To sam naučio u Marakeshu.
Demirel: To oni zovu marokanski viski.
Tomfa: …ili čaj od metvice.
Demirel: Ma, recimo, to u Makedoniji ujutro piju umjesto kave za mamurluk.

Za mamurluk ništa ne pomaže… Ja kad sam mamuran spavam. Najgore je od loše pive…
Tomfa: Ja više ne pijem pivu. Dosadila mi je s godinama.
Demirel: Ma puno smo je popili. A ponuda vina ti pak dosadi u dva dana… Ali užas je taj mamurluk. Kad smisle taj lijek, bit će to milijarderi.

Nego, momci, što ima kod vas?
Demirel: Evo, lagano završavamo s turnejicom koju smo počeli ovog ljeta. Krenuli smo od juga, pa malo do istoka, sjevera, svugdje nas ima. S ovim koncertom u Tvornici to će biti to za ovu priču jer nakon njega započinjemo rad na novom materijalu. Trenutačno se pripremamo za koncert u Tvornici…

Što, Bugari su, dakle, stigli do Tvornice?
Tomfa: Bugari su već polako stigli do Slovenije. Bugari odlaze već lagano i napokon ćemo imati mira raditi nove stvari.

20110908-201821_009-funk-intervju-kawasaki-3p-muzika.jpg

Kawasaki 3p je poznat festivalski bend, posebice zbog podizanja atmosfere među raznolikom publikom i čini se da pritom pogađate različite ukuse. No, nekako se čini da i preferirate festivale u odnosu na klubove, barem tako potvrđuju zakazani datumi.
Demirel: Da, pogotovo ljeti najviše nastupamo na festivalima kada klubovi ne rade…
Tomfa: …a i u manjim mjestima klubova i nema, tako da festivali super dođu za rad.

Što biste rekli onda na našu festivalsku ponudu? Mora se priznati da festivala ima, a vi se nekako nalazite na dobrom dijelu line-upa, pogotovo s albumom “Idu Bugari” – svirali ste od Seasplasha, Exita, Špancirfesta, Hartere do nekih manjih, lokalnih varijanti.
Tomfa: Super je što opstaju.
Demirel: To je jedini način da pokažeš urbanu rock i punk scenu. Često su to jako dobro pogođeni bendovi, čak i cijene karata. Festivali su jako bitni jer u Hrvatskoj nema dovoljno rock klubova. Pogledaj recimo Dalmaciju. Pa tamo uopće nema rock klubova…
Tomfa: Najveći pokazatelj tvog uspjeha i ocjena tog rada je baš na festivalima kada ti digneš festivalsku publiku na noge, kada znaš da ona nije samo tvoja publika koja je tu zbog tebe.

Kod nas ste svirali od najmanjih, pa do zapravo najvećeg – INmusica, i to dvije godine zaredom. To je jedan od onih koji pretendiraju biti novi EXIT, no to ne uspijeva. Što vi mislite o njemu?
Demirel: Nažalost, on nema nikakav koncept jer dođeš tamo i nema sadržaja; prazan je i suhoparan.
Tomfa: Da, malo je ćelav… Dođi poslušaj i idi kući.
Demirel: Najgore je što na INmusic naše bendove moraš doći slušati u sedam navečer. Svi drugi festivali imaju nešto.

20110908-201905_018-funk-intervju-kawasaki-3p-muzikahr-muzikahr-bc.jpg

Kad smo kod festivala i vaših nastupa, nekako mi je najupečatljiviji segment jednog Kawasaki 3p koncerta zapravo poganje, odnosno šutka. Teško mi se sjetiti svih vaših koncerata, što zbog broja, što zbog alkohola, ali vi se vjerojatno možete sjetiti najvećeg poganja na svom koncertu?
Demirel: Uglavnom je to najizraženije u klubovima, ali ipak bih izdvojio Špancirfest – jedan meni presladak i možda najjači u ovom dijelu Europe – i tamo je bilo odlično zbog mjesta gdje smo svirali. Gomila ljudi je skakala i digla svu tu prašinu koju je kašljala. Digli su taj ‘dim’ da je to bilo predobro… Ali, uglavnom je to klupska stvar, ali komadi to ne jebu…

Ne? Ja se ne bih složio. Na Harteri sam bio s četvoricom frendova i na vašem nastupu usred poganja uleti neka nabrijana curka na frenda Nevena i hoće se tući.
Demirel: Ma tooo!
Tomfa: O, pa bilo je takvih situacija.

Kako Kawasaki 3p nakon godina sviranja začinjava svoje nastupe? Znamo da je set-listu teško mijenjati kada puno sviraš, posebice na ovakvim turnejama. Kako onda zadržite svježinu i ne upadate u monotoniju?
Tomfa: Energijom!
Demirel: Mi jako brzo pokažemo da nam nije teško napraviti budalu od sebe, pa je to stvar iskrenosti prema publici. Nema prekenjavanja jer si isti kao i čovjek u publici.
Tomfa: Ima nas dosta i zeka dođe jako brzo, pa ako nas pogledaš malo vidjet ćeš da tu netko mora biti lud… Čak i kad si najumorniji shvatiš da ne možeš biti umoran na stageu i koncert i ekipa te ponesu.

20110908-201914_022-funk-intervju-kawasaki-3p-muzikahr-muzikahr-bc.jpg

Kao bend se definitivno jeste komercijalizirali, kako u odnosu na prvi album “Kawasaki 3p”, tako i na neke ranije koncerte. Osjećate li neke razlike u samoj prirodi benda sada kad imate već osamnaest godina?
Tomfa: Bend je malo naučio svirati… To je bitna razlika (smijeh).

A pjevati?
Tomfa: Pa, gle (smijeh)… Ja kad pogledam sebe nekada i sad – nisam se previše pomaknuo.
Demirel: Te stvari se ni ne smiju micati.
Tomfa: Oni danas rade veću buku iza mene pa je i meni onda puno lakše. A i Demirelu…
Demirel: Teško je Tomfi pjevati ispred sve te buke iza njega.

Za jedan punk-rock bend neobičan je segment truba što vas definitivno čini prepoznatljivim bendom i truba je, na kraju krajeva, zaštitni znak K3p-a. Ipak, nije to tipičan instrument za jedan takav zvuk…
Demirel: Meni je uvijek bila fora da te trube budu punk trube, da rigaju vatru, a ne da nešto prate ili podebljavaju kako je to inače slučaj. Želja je da budu svoja cjelina kao i bas ili gitara. Kako idemo dalje sa stvaranjem sve se više ide prema tome da truba bude al pari gitari. Mi smo prvenstveno gitarski bend, ali truba je važna. Ona mora gristi, a ne biti zvuk klasičnog postava sa saksofonom i trombonom. One su začin, ali dosta ljut začin.

Jeste li onda truba bend (smijeh)?
Demirel: Ne.

20110908-201925_021-funk-intervju-kawasaki-3p-muzikahr-muzikahr-bc.jpg

Nakon osamnaest godina sviranja i nastupanja vjerojatno su se stvorili neki rituali. Koji bi to rituali bili jednog Kawasaki 3p-a?
Tomfa: Pa baš i nemamo nekih rituala… (gleda u Demirela) Koji su nam rituali? Popiti malo?
Demirel: Ali čak i to izbjegavamo u zadnje vrijeme jer ne možeš baš dolaziti na koncert pijan kao nekada…
Tomfa: Da, toga mi je možda malo žao. Ali ne možeš pijan svirati, ne možeš tak’ biti na stageu. Prije smo manje svirali i više pili. Sad nemamo vremena napiti se. Sada ipak ljudi malo više očekuju. Meni je to žao, ali… (smijeh).

Evo, 10. rujna otvarate ‘novu’ Tvornicu kulture – glazbenu instituciju u koju su mnogi polagali nade, a bome od koje su i mnogi odustali. Koja je vaša uloga u začetku ‘nove’ Tvornice?
Tomfa: On je kuma, a ja sam kum.
Demirel: Došli kum i kuma, pukla im je guma.
Tomfa: Tako su nas nazvali na pressici.
Demirel: Ta ekipa jako obećava. Čini se da se radi na jednom punokrvnom konceptu i odličnom koncertnom prostoru u gradu. Nekada je to bilo drukčije; imao si super mjesta, od Kulušića do Pauka. Ovaj novi koncept Tvornice je odličan jer Mate Škugor i Bojan Tkalec dovlače bendove koji nisu toliko mainstream, a treba ih svakako poslušati. Što se nas tiče, vrlo smo zahvalni što su nas pozvali. Mi se zezamo da su nas pozvali da vide hoće li izdržati razglas i ventilacija.

E, kad smo kod toga… ventilacija! Mislim da je to ključni problem stare Tvornice i razlog gubitka interesa publike. Nerijetko bi u prostor za određen broj ljudi doveli njih puno više, prodali ulaznica više od kapaciteta, a ventilacija i klimatizacija im, najblaže rečeno, nisu funkcionirali. I to nije bio problem većih koncerata, nego i onih manjih. Dakle, kumovi – što je s tom nesretnom ventilacijom?
Demirel: To je sređeno. Napokon imaju ventilaciju. Ovo je dosta velika stvar.
Tomfa: Pa da! Ljudi su mrzili Tvornicu zbog ventilacije. Daj zamisli da se nije išlo na koncerte zbog jebene ventilacije! Pa koliko to može koštati? Daj molim te… Ali ono što smo i mi čuli zvuči kao da bi to mogao postati najjači klub u gradu.
Demirel: Nama svima tako nešto fali. I mi smo publika. To fali i bendovima i držimo fige da to uspije.

Kakva su vaša iskustva iz Tvornice? Upečatljiva sjećanja i uspomene odande?
Demirel: Imamo dobra sjećanja na dobre koncerte. Jedino što se nakon treće pjesme više nije moglo skakati baš zbog te ventilacije… Na stageu je još gore nego u publici jer te šoraju reflektori, a ti moraš napraviti nekakav pomak… Nije to ugodno.

U subotu će publiku zagrijavati djevojke iz Srbije zanimljivog imena Vibrator u rikverc, a zatim Tetkine radosti. Recite nam nešto malo o njima?
Tomfa: Cure su odlične. Punk!
Demirel: I još su cure.

Što očekujete od njih?
Tomfa: Očekujem da će popiti manje od nas (smijeh). One su dobar bend i to će biti zajebancija na stageu. A i nama olakšavaju da ne moramo cijeli koncert sami izgurati.
Demirel: Mislim da je ovo odličan spoj, kako s njima tako i DJ Tetkine radosti iz Ljubljane i to bi trebalo biti jako zabavno, veselo i punkerski. Ali imat ćemo i specifične goste koje nećemo otkrivati. Bit će ih sedam u jednom momentu i to je sve što mogu reći… Iznenađenje.

Bend?
Tomfa: Ne baš običan bend. I nisu plesači. Nema golih teta ni strippera.

20110908-201935_026-funk-intervju-kawasaki-3p-muzikahr-muzikahr-bc.jpg

Demirele, na početku si spomenuo da je ovo kraj jedne priče i zapravo kretanje u novu, pa daj nam malo to pojasni…
Iznenađujuće koliko smo puno pozvani nastupati s obzirom da imamo samo dva albuma. Ne da nam se više svirati iste pjesme.
Tomfa: Ne možeš svirati dvije i pol godine iste stvari, pa ti jednostavno treba nešto novo.

Ima bendova koji su isto ovdje godinama i koji po 5-6 godina ‘pile’ po istom albumu, pa ne bi bilo neobično… Koliko ćemo sad morati čekati na vaš treći album?
Tomfa: Ne znam koliko ćemo snimati, nemamo limite… Sada prekidamo koncerte da bismo imali vremena za rad.
Demirel: Mi smo nakupina, bagra i teško nas je sve sastaviti. Sad ćemo ići na neko selo, na desetak dana pa ćemo tamo odmoriti.
Tomfa: Idemo pit’, jest’, peć’ i malo tražiti inspiracije i napraviti jedan fini team building.

Igor 'Yuri' Jurilj

Igor ‘Yuri’ Jurilj – “Good Artists Copy; Great Artists Steal.” Picasso

http://www.muzika.hr/clanak/33186/interview/crno-bijeli-intervju-s-kawasaki-3p-om.aspx

Tvornica otvorila novu sezonu punom parom uz žestoki Kawasaki 3P

Autor: Đurđica Sarjanović (Foto: Tomislav Ćurić)
Provesti večer uz zagrebačke punkere Kawasaki 3P nikada nije bila loša ideja, a ovu subotu navečer pogotovo nije. Tvornica je punom parom otvorila novu seonu koncerata, a dobro su znali kako će do posljednjeg mjesta popuniti dvoranu. Karte za Kawasaki su se prodale još nekoliko dana ranije te vesele atmosfere i dobrih vibracija sigurno nije nedostajalo.
Kawasaki 3p
Dečki iz Kawasaki 3P-a su se na pozornicu pojavili nešto nakon 23 sata, a u koncert su ‘uletjeli’ sa svjetlima na glavama. Pjesmom Riba odmah su pokrenuli šutku u prvim redovima i sljedeća dva sata nisu stajali skakati. Već nakon prve pjesme bilo je jasno da ponovno ništa od ventilacije u dvorani, što je i sam bend primijetio, ali sumnjam da je nekoga to previše iznerviralo s tim da je koncert bio vrhunski. Prostor Tvornice bio je prekrcan i odmah nakon prvih taktova pjesama cijela dvorana je vrištala skupa s Tomfom i ostalima.
Kawasaki 3p

Bend je odsvirao sve svoje najjače hitove tijekom večeri, pa čak i vipe od toga. Najjača atmosfera bila je sigurno dok su krenuli svirati Puta Madre(prvi put) te Mate Parlov i Antonija. Šteta jedino što imaju tek dva albuma, ali ipak i sreća po susjede Tvornice, jer se ekipe koja je bila na koncertu ne bi riješili cijela dva dana. Čuli smo i pjesme Sob, Niskarastaman i Ni da ni ne. Srećom, Kawasaki 3P već nekoliko godina žari i pali istim tempom te nije bilo ni za očekivati da će ostati još koja karta prije samog koncerta. Bend definitivno ima najjaču atmosferu na koncertima, s čim se malo koji naš bend može pohvaliti.

Nakon što su odsvirali Niskarastaman, Ni da ni ne, Mate Parlov i Antonija, odlučili su da se ipak koncertu bliži kraj, ali im to nije išlo za rukom. Brzo su se vratili na pozornicu i to pjesmom Anđelko. Prije nego što su oko 1.30 zaista završili koncert ponovno su odsvirali veliki hit Puta Madre.

Kawasaki 3p

Idu Bugari i dalje je album koji može rasplesati bilo koga, a spoj truba i punka pun je pogodak. Ekipa nakon koncerta izgledala je sve samo ne privlačno, ali je sigurno da su svi bili zadovoljni. Među publikom je bila i Remi iz Elementala te čak i Josipa Lisac. Eto, Kawasaki 3P još jednom je uvjerio da može privući ljude od 5 do 65 godina, jer bez obriza na sve svi smo sigurni da ćemo se jako dobro provesti.

Tvornica se može pohvaliti da je još jednom uspješno otvorila novu sezonu, za koju smo sigurni da nas neće razočarati.

http://www.soundguardian.com/soundguardian/izvje%b9taji/tvornica-otvorila-novu-sezonu-punom-parom-uz-%beestoki-kawasaki-3p/

Vještice i Kawasaki 3P kao poslastice na Španciru

Autor: Sandra Petričević (Foto: Maja Musić)
U srijedu, radnim danom i po ovim velikim vrućinama, barokni grad je ipak bio pun ljudi. Očito je ovo festival koji se jednostavno ne propušta, jer u Varaždinu ovih dana ima stvarno za svakog ponešto. Doslovno za svakog, za svaki ukus i stil postoji dio festivala koji će se nekome dopasti.
U stvari, često puta nije moguće posjetiti sve koncerte koje želite, jer se termini preklapaju vremenski, pa će tako i u ovom izvještaju za prvi bend,Vještice, biti samo dio koncerta opisan. Bend koji ima jako dugu tradiciju postojanja još od 1987. godine kad su se okupili bivši članovi iz vrlo popularnih grupa Haustora (Srdjan Sacher), Azre (Boris Leiner) i Filma (Max Wilson). Više ili manje su aktivni kroz sve ove godine, članovi se mijenjaju, dolaze i odlaze, ali ono što je bit Vještica to ostaje. A to je taj međimurski etno-rock zvuk na koji se oni furaju i koji jako dobro prolazi kod publike pa čak i u krajevima gdje ne razumiju sve riječi pjesma.
Vještice
Vještice iliti po međimurski coprnice su uvijek prepoznatljivi po svom zvuku koji je kao što i njihova pjesma govori Totalno drukčiji od drugih. Doduše nisam čula je li ta legendarna pjesma bila izvedena u Varaždinu, ali onih sat vremena koliko sam ih slušala fino sam se zabavila. Pjevalo se i plesalo prvo na pjesme poput Ljubav se ne trži, Mamica su štrukle pekli i slične narodne, a kasnije su krenuli po autorskim pjesmama Vješticama;Samo bez tišine, Da li su to bili topovi ili lupa moga srca, 666, Reci mi.
Kako vrijeme brzo prolazi kad se čovjek zabavlja, tako je i meni tih sat vremena prošlo k’o u tren oka i morala sam krenuti prema drugoj pozornici žurnim korakom, na sljedeći koncert.
Kawasaki 3P
A Kawasaki 3P je bend koji se ne propušta. Nikada. U njihovih osamnaest godina postojanja i tek dva izdana albuma stekli su gomilu publike, a njihove nastupe bi preporučila mnogim „zvijezdama“ današnjice da nauče kako se posao radi. Uvijek su isti, bez obzira sviranju li za pedeset ljudi ili za pet tisuća. Zabavni, energični i u iskrenom kontaktu s publikom.
Svirali su kao i uvijek sve pjesme i ponovno najavili novi album kod pjesme Sjekirom u glavu, koju već jedno vrijeme izvode po koncertima, a tek će na novom albumu službeno biti objavljena.
Kawasaki 3P

Ono što sam čulna, muvajući se među ljudima je to, da je ovo do sad na Špancirfestu bio najbolji nastup i najbolja publika. Očekivani i zasluženi komentari, jer oni su trenutno jedan od samo nekolicine vrhunskih bendova u Hrvatskoj. A kako i ne bi bili, kad je svaka njihova pjesma toliko dobra da je teško izdvojiti jednu. Na sve publika reagira sa oduševljenjem, jel’ to Puta Madre, Snifa sam glu, Mupov-ska, Mate Parlov, Nidanine, Jebanje, Antonija, Kak si pa tak, Zec, Sjedila sam za mašinom…svejedno. Taj način kombiniranja stilova; punk, ska i trubača uz klasičnu postavu bubnjevi, gitara i bas, te obavezno dva luda lika kao frontmeni, i naravno, genijalne tekstove pjesama – dobitna su kombinacija.
Po završetku koncerta i kad se publika konačno razišla još je dugo u glavi odzvanjao ludi ritam, a pred očima mi je bila publika u onom trans-plesu i rukama u zraku. Nevjerojatan koncert kojim su počastili Špancirfest i svoju vjernu publiku, prepričavat će se gradom još dugo, bez obzira na sve velike zvijezde koje defiliraju ovim festivalom.

http://www.soundguardian.com/soundguardian/izvje%B9taji/vje%B9tice-i-kawasaki-3p-kao-poslastice-na-%A9panciru-/

Kawasaki 3P kazačokom zaključio Puntiželu XI.

Rock festival Puntižela XI. održan je jučer u Parku Srebreno u Župi dubrovačkoj. Naravno da se nije svirao samo rock, pa je tu bilo svega od metala, rock’n’rolla, ska i punka, a ukupno 8 bendova dijelilo je pozornicu od 17 do 2 sata ujutro.
Od lokalne ekipe bili su tu župska Sigma sa svojim repertoarom 60-ih i 70-ih, lagani Father MacKenzie, Podne rogato i drugi, dok su večer završili povratnici iz 90-ih ”Mlinski kamen” i zagrebački Kawasaki 3P.
Okupljenima u zabavi  nije smetao ni prilično jak vjetar, a za savršen  kraj pobrinuli su se ska punkeri iz Zagreba.
Momci iz Kawasaki 3P-a su odlično ‘odradili’ svoj posao i vruhnskom atmosferom oko 2 ujutro završili Puntiželu. Otpjevali su više-manje sve što je publika i priželjkivala, uključujući i ”Malog meda”, ”Ni da ni ne”, ”Snifa sam glu”, ”Mate Parlov”, ”Puta madre”, naravno i ”Antoniju”, sa kojom su svojedobno nastupili i na Dori.
Na bisu su oduševili svojom obradom međimurske narodne ”Mašina”, na koju je i manji dio publike pokušao izvesti i tradicionalni ruski ples kozachock. Doduše neuspješno, ali trud je ono što se cijeni.

http://www.portaloko.hr/clanak/kawasaki-3p-kozacokom-zakljucio-puntizelu-xi/0/15196/

Kawasaki 3p – divlje dijete napunilo 18.

22.3.2011. @ 08:19 Nikola Burčul

Godina 2004. mnogima je u sjećanju ostala kao godina velikih, otkazanih koncerata. Mnogi se još uvijek živo sjećaju odlaska u trgovinu i kupovanja ulaznica za koncerte koji se održati neće.U ljeto 2004. to se dogodilo najavljenim nastupima Lennya Kravitza i Metallice, na početku iste godine to se dogodilo nastupu skupine The Offspring u zagrebačkom Domu sportova. Obožavatelji The Offspringa – od kojih su neki došli čak iz daleke Makedonije! – poljubili su vrata Doma sportova i bili preusmjereni na utješni kompenzacijski koncert u klubu Močvara.

20110322-081817_dsc01931.JPG

Tamo su im besplatno bila ponuđena dva sastava koji su se pokušavali domoći veće popularnosti, iako su već tada bili kultni. Bili su to Kawasaki 3p i Hladno pivo. Pozornicu su prvi zauzeli Kawasaki 3p, te kroz sat vremena kakofoničnog punk-ska-rocka s debi albuma izdanog nekoliko mjeseci ranije donekle vratili utjehu u srca punkera pristiglih da čuju kalifornijski bend.
Koncert je okončan kad se Tomfa zapetljao u mikrofonski kabel i očajno uzviknuo “Tehničar!”. Kawasaki 3p bio je tada tek jedan jedanaestogodišnji sastav s jednim albumom iza sebe.
Sedam godina poslije, na istom mjestu, s dva albuma u svojoj fonoteci i osamnaest godina scenskog djelovanja, Kawasaki 3p slave punoljetnost.Interes za njihove live izvedbe porastao je do mjere da je organizator morao pokraj onog subotnjeg datuma dodati i nedjeljni. Donosimo vam izvještaj s tog nastupa, održanog 20. ožujka. Kawasaki je započeo vožnju lagano, kompozicijom naziva “Jebanje”. No, brzinu je odmah povisio “Malim medom”, te ju zadržao kroz pjesme “Feget”, “Sjekirom u glavu” i “Indijanac”.

20110322-081759_dsc01952.JPG

Za vrijeme “Kak si, pa tak” Tomfa i Demirel su se stvorili za miks pultom, na kojem su se skoro i zadržali, zbog frižidera s pivom, da bi se na pozornicu vratili i otprašili “Ribu”, “Fantoma”, “Knžpu”, “Niskarastamana” i “Matu Parlova”, najjačeg čovjeka na svijetu.
Tada se uključuje električna gitara, te uvod koji je nalikovao na “Where Do You Think You’re Going” Dire Straitsa se pretvara u laganu, izvrsno prearanžiranu “Snifa san glu”. Slijede “Mupov-ska”, “Klint Istvud”- koji je istog dana pobjegao iz Alcatraza na jednom televizijskom programu – “Zec” i “Kaj, kaj, kaj”Uslijedila je kultna “Čik u oko” posvećena preminulom Kasumu Cani, ‘jednom od rijetkih Roma koji nije znao pjevati’, kako su ga Kawasakijevci okarakterizirali. Zajednički uživo izvedeni dueti pjesme “Čik u oko” Kasuma i K3p-a uvijek će zauzimati posebno mjesto u memoriji pisca ovih redaka.
Formalni dio koncerta završen je žestokim krosom i uspješnicama “Antonija” i “Puta madre”. Uslijedio je pakleni bis, kočnice su popustile i stroj naziva Kawasaki 3p koncert je doveo do kraja puta, skončavši u sudaru s velikom eksplozijom. Koncert je bio gotov, iz nedjelje smo prešli u ponedjeljak, iz zime u proljeće, a K3p iz maloljetnosti u punoljetnost.

20110322-081837_dsc01951.JPG

Daleka 2004. u sjećanjima je gotovo u potpunosti izblijedjela. Nema više gorčine zbog velikih otkazanih koncerata, jer su i Kravitz i Metallica i The Offspring na kraju ipak stigli u Hrvatsku.
Ostao je Kawasaki 3p, divlje dijete začeto u ratnom vihoru koje je do sada izbacilo dva potomka i navršilo osamnaestu. Za razliku od one davne močvarske večeri iz 2004., sinoć je ono mnogo bolje zvučalo, iako nije bilo nimalo zrelije. No, ni ne želimo da bude. Sretan mu rođendan!

Nikola Burčul

Nikola Burčul

http://www.muzika.hr/clanak/30725/izvjestaji/kawasaki-3p-divlje-dijete-napunilo-18.aspx

Kawasaki 3P @ Močvara 19.03.2011.

Proslava punoljetnosti Kawasaki 3P- a. Dan prvi. Dobrodošlica na ulazu. Rakijica, lička šljiva. Taman za nazdraviti slavljenicima. Nadalje…buffet ili švedski stol kako vam drago, malo ćevapa i pita da ugasi vatru od one zdravice maloprije. Projekcija svih snimljenih spotova tijekom punoljetne karijere nazvana “Lapo Lapo -18 godina 9 spotova” se vrti nad glavama.

Kako se i priliči jednom ozbiljnom koktel partiju ekipa jezdi, čavrlja, druži se grickajući ćevape i očekujući početak koncerta.

[ k3p ]

k3p   © sanja

Primjećuje se da K3P ima puno vrlo mladih fanova. Fanova, baš onako kako spada, u pripadajućim (odličnim!) majicama i hudicama. Struktura posjetitelja je generacijski vrlo raznolika…recimo od ranih tinejđerskih pa do sasvim lijepih zrelih godina.
I sve ih povezuje večeras K3P. Iako najavljen u 22,00 početak je pričekao još petnaestak minuta da se napuni rasprodana Močvara. I bi puna i bi taman. I koncert kreće uz lagane zvuke i Tomfa umilno zapjeva “Jebanje…”
I kreće ludilo. I nizanje hitova redom od Anotnije, Kak si pa tak do MUP-ovske, Ni da ni ne, Puta Madre….cijela Močvara se ori i skače u istom ritmu.

[ k3p ]

k3p   © sanja

K3P je definitivno jedan od najboljih live bendova u nas i sigurno najzabavniji.
Sastavljen od vrhunskih glazbenika koji se vrlo očigledno i sami sjajno zabavljaju na stejđu generirajući ludu energiju koju je nemoguće ignorirati. Taj punk-ska-reagge anti-orkestar fino podebljan s četiri trube odsvirao je sve svoje manje i veće hitove, na bini ugostio plesačice imena Kelkope, Đanu Šegon (ex Kultura) na Brže Pavloviću – Mašina i TV voditeljicu i vokalisticu benda Obrad Kosovac Martinu Validžić na Kaj kaj kaj…”Čik u oko” ovom prigodom posvećenu posthumno Kasumu Cani, čiju pjesmu je Demirel pročitao uz nažalost poveći žamor.

[ k3p ]

k3p   © sanja

Jedan bis, dva sata svirke i vruća završnica s hrpom mlađahnih fanova na stejđu i Tomfi oko vrata.
Dakle, obećali su “urnebesnu eksploziju zabave” i obećanje je u potpunosti ispunjeno, a nastavlja se i u nedjelju.
Pa možemo se vratiti na onu zdravicu s početka uz “živili” i svirali i snimali i mnogo ljeta nas zabavljali.

edi // 21/03/2011

http://www.terapija.net/koncert.asp?ID=10722

Kawasaki 3p položio test punoljetnosti u Močvari

Autor: Sandra Petričević (Foto: Maja Musić), Nedjelja, 20 Ožujak 2011

Kawasaki 3p u Močvari

Dvosatna eksplozija odlične muzike koju je jučer priredio Kawasaki 3p oduševila je pun klub čestitara koji su došli na rođendansku proslavu. Pod utjecajem velikog mjeseca i s dozom za dezinfekciju (rakija koja se dijelila na ulazu je bila definitivno ljuta) fešta je mogla početi.A počela je u 22.20 kad su se pojavili slavljenici i pred dupkom punim klubom zapjevali Jebanje, te odmah nakon toga Mali medo. To je bilo dovoljno da se publika zagrije na radnu temperaturu i otpjeva svom omiljenom bendu Sretan rođendan ti.

Kawasaki 3p u Močvari

Sve ostalo što se dalje odvijalo je vrlo teško za opisati, to jednostavno treba doživjeti. Cijeli show koji Kawasaki 3p pripređuje na svojim koncertima, sa publikom koja zna „kaj ju čeka“ i koja dolazi otpuštenih kočnica, doživljaj je koji kad jednom doživite inficirani ste za cijeli život.
Otpjevano je skoro sve što je trebalo biti ili bolje rečeno otpjevana su oba albuma (najavili su uskoro i treći). Nedostajala je jedino Malo vas je koju smo nekako svi skupa očekivali i tražili na samom kraju koncerta.

Kawasaki 3p u Močvari

Ne znam koje pjesme bi izdvojila jer bi mi bilo puno lakše one koje ne bi izdvojila, ako bi uopće mogla takve i naći. Otkačena grupa odličnih muzičara poznati kao Kawasaki 3p u svojem repertoaru ima toliko različitih stilova i tema da je svaka pjesma priča za sebe.
Gošće su bile plesna skupina „Kelkope“ u dvije pjesme; disco verzija Kak si i Zec. Prigodnim kostimima, energičnom i zabavnom koreografijom super su se uklopile sa bendom i bile jako dobro prihvaćene od publike.

Kawasaki 3p u Močvari

Martina Validžić je pjevala zajedno s njima Kaj kaj kaj i bila je više nego odlična. Stvarno, ugodno iznenađenje je bilo koliko se dobro njezin ženski vokal uklopio sa Tomfinim.
Zadnje dvije pjesme na koncertu; Antonija i Puta Madre dovele su koncert do usijanja. Nakon kratkog zastoja odmah je nastupio bis na kojem su izvedene još četiri pjesme koje su izvukle i zadnje atome snage od punk skakača, pogotovo zadnja Snifa sam glu.

Kawasaki 3p u Močvari

Set lista je u originalu izgledala ovako:

1. Jebanje
2. Mali medo
3. Feget
4. Sjekirom u glavu
5. Indijanac
6. Nidanine
7. Kak si
8. Riba
9. Fantom
10. Knžpu
11. Mate parlov
12. Niskarastman
13. Snifanje
14. Mupovska
15. Klint
16. Zec
17. Sob
18. Kaj kaj kaj
19. Čok u oko
20. Antonija
21. Puta madre

Bis
22. Anđelko
23. Mašina
24. Ringišpil
25. Snifa sam glu – punk verzija

Možda set lista bude jednaka i danas, na drugom koncertu povodom osamnaestog rođendana koji su zbog velike potražnje za ulaznicama Močvara i Kawasaki 3p organizirali.
Znači, isto mjesto, ista ekipa na pozornici, drugi dio danas u Močvari u 22 sata čeka sve one sretnike koji su kartu nabavili.
Za kraj mogu samo reći još jednom, sretan ti rođendan Kawasaki 3p! Želim vama i svima nama koji dolazimo na vaše koncerte još puno ovakvih rođendanskih proslava u budućnosti.

http://www.soundguardian.com/soundguardian/izvje%b9taji/kawasaki-3p-polo%beio-test-punoljetnosti-u-mo%e8vari-/

Kawasaki 3p dva dana zaredom u Močvari!

16.3.2011. @ 20:45 Muzika. hr

Kawasaki 3p

Datum i vrijeme: 20.3.2011. 22:00
Mjesto održavanja: Močvara, Zagreb
Cijena ulaznice: 80/100 Kn

20110316-204349_kawasaki-3pmocvaratc14.jpg

Prošle godine napunili su dvorište Močvare / foto: Tomislav Capan

Zbog velikog interesa Zagrepčana za subotnjim koncertom Kawasaki 3p-a u Močvari, na kojem slave 18. rođendan, iz kluba su odlučili udovoljiti ‘gomili’ te su dodali još jedan koncert.
Drugi koncert je u nedjelju 20. ožujka, vrata kluba se otvaraju u 20 sati a nastup počinje u 22 sata. Cijena ulaznice je 80 kuna u pretprodaji i 100 kuna na ulazu.Ulaznice potražite na sljedećim mjestima u Zagrebu: glazbena knjižara Rockmark, klub Močvara, Dallas, Dancing Bear, Dirty Old Shop, Eventim ticket shop, Kovač i Punkt13.

‘Nikad više na Doru, od nje imamo PTSP’

Povodom svojeg 18-og rođendana dečki iz benda Kawasaki 3p otkrili su nam kako se osjećaju kao ‘punoljetnici’, prisjetili se nekih poduhvata u koje se više, ‘ni pod razno’, ne namjeravaju upuštati, te, naravno, najavili najluđi rođendanski tulum u gradu na koji ste svi pozvani!

Pa sretan vam 18-ti rođendan?
– Hvala, hvala, i ti izgledaš kao da ti je 18.

Radite veliki tulum za rođendan, što pripremate za obožavatelje u Močvari? Častite?!
– Normalno. Kada imaš rođendan častiš. Bit će pića, hrane, poklona za najranije goste, video’18 godina K3P-a’, gosti, plesačice, show, zabava i šala. Svirat ćemo koncert za sve naše prijatelje, fanove, bivše članove i sve koji su bili uz bendu sve ove godine. To će biti jedan intimni događaj i zato ga radimo u manjem klubu u kojem se ugodno osjećamo.

Kako se osjećate kao punoljetnici? Jeste li zreliji ili vas i dalje ‘puca’ pubertet?
– Sad konačno možemo kupiti pljuge i cugu u dućanu, pa se s tim osjećamo bolje. Inače smo u fazi kasnije adolescencije i pucaju nas hormoni kao nikada ranije. Mislim da u našem slučaju zrelost ne dolazi s godinama, jer da je tako, već bismo ranije trebali sazrjeti. Mi smo možda danas malo stariji, ali vrlo malo zreliji.

U 18 godina karijere izdali ste dva albuma, koliko ćemo morati čeklati na novi album?
– Mi nemamo presing izdavanja niti od izdavača niti unutar benda. Album će nastati kada za to dođe vrijeme. Kako stvari trenutno stoje, pošto imamo jako puno dogovorenih koncerata, do ljeta se nećemo ozbiljnije baviti time. Planiramo se negdje početkom ljeta okupiti na tjedan dana na nekom lijepom mjestu i pokušati malo svirati i stvarati. Skupiti ideje koje nam se vrzmaju po glavi i pokušati od toga složiti nešto. Ako nam se svidi što iz toga ispadne, možemo početi razmišljati o ulasku u studio do kraja godine. Ako ne, čekat ćemo svoje Muze strpljivo. Uglavnom, album će biti možda slijedeće godine, a možda i ne.

Biste li se opet natjecali na Dori?
– Nikada, od toga imamo PTSP.

Jeste li pratili ovogodišnju Doru? Za koga ste navijali?
– Ne znamo kako se raspleću stvari na Dori jer ne pratimo, ali ovogodišnja Dora, koliko smo skužili, nije natjecanje pjesama već pjevača. Nešto kaotalent show samo što se zove Dora. To znači da niti jedan bend ne može na to natjecanje i da uopće nije bitno kakva je pobjednička pjesma. Prilično retardirano, zar ne? Niti prije to takmičenje nije imalo smisla, ali je bar držalo nekakvu formu. Sad je i formalno i sadržajno degradirano.

Od ‘Kawasaki3p’ do ‘Idu Bugari’ prošlo je osam dugih godina, što ste radili, koliko ste se promjenili?
– Postava benda se donekle promijenila, na bubanj je došao Štef, a na bas Mario, dok je Viduka s basa prešao na gitaru. Pojačali smo se i s trubačima. To je donekle promijenilo zvuk benda. Možda sada zvučimo kompaktnije i više trubački, ali to je sve tu negdje. Stil i energija su ostali isti.

Kakvi su vaši budući planovi?
– Naši su planovi uglavnom kratkoročni. Trenutni je plan odsvirati odličan koncert 19.03. u Močvari, zabaviti se s dragim ljudima i proslaviti svoj rođendan.

Neža Bogojević 14.03.2011.
 

Veliki koncert je iduću subotu (19.03.). Kao što smo ranije najavili, K3P slave svojih 18. godina postojanja.

Evo što vam pripremamo za ovu punk-ska eksploziju:

1. Prije početka koncerta prikazivat ćemo projekciju “18 godina K3P-a” na terasi prije početka koncerta
2. Prvih 50 gostiju kluba dobiva specijalni, jedinstveni DVD sa svim spotovima Kawasakija, 3. Na ulazu dijelimo piće dobrodošlice (rakijicu)
3. Na terasi će u 20h biti poslužen catering za sve drage goste
4. Za vrijeme koncerta – live projekcija koncerta na videu u dvorištu i na televizorima u klubu – za niskarastamane
5. Nakon koncerta party s DJ-em Hellsonic-om uz znane punk/rock skladbe i druženje s članovima benda na šanku do kasno u noć.

Extra: Za koncert K3P priprema goste, plesačice, unplugd izvedbu nekoliko pjesama, nekoliko starih pjesama koje rijetko izvode, vrhunski glazbeno-scenski show, zabavu,…

Uglavnom, fešta koja se ne propušta. Bez ustručavanja možemo vam odmah reći da će provod biti genijalan i da će biti gomilu ljudi. Na vama je da se čim prije pobrinete za kartu, jer je sold-out i više nego moguć. Više o događaju saznajte na:

www.mochvara.hr
www.facebook.com/mochvara

Kawasaki3p – Oroslavje

04.03.2011. – Stara oroslavska kino dvorana ovog je vikenda ponovno oživjela nakon što su joj svojim nastupom podarili energiju zagrebački punk-rokeri “Kawasaki 3P”. Oroslavje je sa punom dvoranom u kojoj je konstantno zračila dobra vibra još jednom pokazalo da postaje zagorska središnjica za veća događanja u ovome glazbenom pravcu. Bend koji svira od 1993. godine do danjašnjeg dana je izdao dva albuma, sakupili su zavidan broj poklonika koji ih obožavaju a sudeći po nagradama koje su sakupili tijekom godina i glazbeni kritičari dijele isto mišljenje. Naš fotograf se potrudio da zabilježi naj trenutke, nadamo se da će fotografije donekle uspjeti dočarati eksplozivnu energiju i zvuk koju su prisutni imali prilike osjetiti na jučerašnjem live nastupu..

http://zagorjebynight.com/galerija-04-03-2011-kawasaki-3p-oroslavje/?nggpage=4

Kawasaki 3p bio pravi izbor za odličan provod u “Noći vještica”

Nastup zagrebačkih punk rockera Kawasaki 3p bio je pravi potez za upotpunjavanje glazbene ponude u “Noći vještica”.River pub gotovo posve ispunjen i dobro raspoložen bend koji iz dana u dan ima sve više poklonika bili su dobitna kombinacija za pravi Helloween provod.Djelić atmosfere s koncerta u Riveru “uhvatio” je naš fotoreporter koji se našao na licu mjesta tako da naša foto galerija može poslužiti  kao podsjetnik za one koji trebaju upotpuniti “puzzle” sinoćnjeg provoda, a za one koji nisu bili još jedan dokaz da su pogriješili.

KAportal.hr

http://www.kaportal.hr/kawasaki-3p-u-riveru

Kad o raftingu znaš koliko i o svemiru… onda uživaš u glazbi

Zagreb, 23.04.2010., 07:40 | Darko Džepina/Lana Vukičević

Ovogodišnji Rast Raft festival ponudio je doista za svakoga ponešto, a za sve odreda zaista izvrstan provod.

Rastoke

Za ovogodišnjiRastRaftredakcijska ekipa se dogovorila na horuk, iako je na kraju sve ispalo drugačije od dogovorenog. Prvo smo mini automobil napunili šatorima i vrećama za spavanje, dekama, plinskim lampama i kartušama, međutim, zbog manjka mjesta i dojave kako ćemo ipak imati na raspolaganju drvenu kuću od prijateljice, odustali smo od tog dijela avanture.

Srećom je naše malo društvance popustilo pod komoditetom jedne od članica kojoj se nikako nije dalo kampirati pa smo se smjestili u toj malenoj vikendici u obližnjim Barićima, što se pokazalo kao odlična odluka jer je u Rastokama po noći bilo uistinu hladno. Tako da smo kurtoazijama ispratili kampere i dječjim poskocima se veselili kaminu u kući.

Grad Slunj je od 16. do 18. travnja po četvrti put ugostio Rast Raft Extreme sportski i glazbeni festival na kojem su ove godine nastupili neki od najboljih hrvatskih bendova. Glazbeni program se odvijao na nekoliko stageova: Tuborg green beat, Soundset i Večernji stage.

Nastup veselo-žestokih Kawasaki 3P-ovaca na RastRaftu

Kawasaki 3P je dupkom napunio Tuborg green beat stage

Prvu večer u zimskim jaknama zaputili smo se u srce Rastoka poslušati Hladno pivo i Kawasaki 3P, iako smo zakasnili na bendove Hi- Fi i Picksiebnere koji su nastupali na Tuborg green beat stageu.

Jedan od problema za vrijeme trajanja festivala je bio taj što su svi bendovi, pa čak i headlineri poput Hladnog piva, Kawasaki 3p-a, St!llnessa i Gustafa imali na raspolaganju samo jedan sat svirke, te nije bilo mogućnosti da nastupaju duže, ikao ih je publika željno pozivala na bis.

Hladno pivo je svoj nastup otvorilo baladom ‘Superman’, a uslijedili su skoro svi njihovi najveći hitovi – ‘Ne volim te’, ‘Bačkizagre stuhpa šeja’, ‘Konobar’, ‘Nije sve tako sivo’, ‘Soundtrack za život’, ‘Trening za umiranje’, ‘Šamar’, a koncert su završili sa pjesmom ‘Samo za taj osjećaj’. Solidan nastup publika je popratila s odobravanjem, no ipak se činilo da svi zapravo čekaju da na stage stupe momci iz Kawasaki 3P-a, što se ubrzo i dogodilo.

‘Bugari’ su stupili na pozornicu s malim zakašnjenjem a koncert su otvorili s pjesmom ‘Riba’ s novog albuma. Uslijedili su ‘Knžpu’, ‘Mali medo’, ‘Kak si pa tak’, ‘Ni da ni ne’, ‘Sob’, ‘Zec’, ‘Indijanac’, ‘Mupovska’, ‘Antonija’, ‘Mate parlov’, ‘Niskarastaman’ i ‘Puta madre’. 3P-ovci su bili izvrsno raspoloženi, a publika je u njihovom nastupu u potpunosti uživala, oni avanturističkog duha i obožavatelji poganja iz blizine, a oni mirniji iz nešto sigurnije udaljenosti.

Dio rastočanskog kampa je bio i ispod mosta

Kawasaki 3P zbog stroge satnice nisu uspjeli odsvirati pjesmu ‘Snifa san glu’, te su morali, na veliko žaljenje dupkom pune dvorane, prepustiti pozornicu Paddy’s Allstaru, kojeg nismo poslušali jer smo otplesali do Soundset stegea, gdje su nastupala vrlo solidna DJ Melanie di Tria, nakon koje je uslijedila podjednako dobra DJ Miss Sunshine. Pred kraj smo posjetili i Večernji stage, na kojem je bio užitak plesati uz drum&bass koji se u Zagrebu rijetko može čuti.

Neispavani i raščupani sljedećeg jutra ustali smo ranije, jer nismo željeli propustiti glavni događaj po koji smo u Rastoke i došli – međunarodno rafting natjecanje koje su organizatori smjestili u četiri kategorije – slalom, sprint, head to head i spust.

Zagrijavanje prije jedne od utrka

Od svega ni sami nismo sigurno što smo uhvatili, jer o raftingu nas šestero znamo koliko i o putu u svemir. No, bilo je atraktivno vidjeti energično veslanje, dobro raspoložene dečke i djevojke u pripijenim neoprenskim odijelima kako Rastokama paradiraju dugačkim veslima. Paintball i freeclimbing smo zbog raftinga potpuno zanemarili.

Preko puta obale gdje smo se smjestili načičkalo se stotinjak šatora, sve se šarenilo kao sapunica. Sunčan dan hladnu je noć potisnuo u zaborav, kamperi su izvadili roštilje, ležali na piknik dekama i tako nama šestero ‘drvenokućašima’ pocuclali mast jer smo odabrali topli dom prije hladne avanture. No, ipak, kolega Nikša je kasnije pripremio takav gulaš da smo na njihov roštilj samo odmahnuli rukom.

Pogled iz ptičje perspektive na utrku raftova…

The one and only Barbara Munjas iz Gustafa

Druga koncertna večer ponudila je ponovo dobar line–up od kojih treba izdvojiti vrlo dobar St!illness i Gustafe te njihovu prateću pjevačicu Barbaru Munjas, koja je svojom nevjerojatnom energijom i karizmatičnošću bila odgovorna za dobar dio savršene atmosfere.

Večer je ponovno bila hladna kao prethodna, iako to nije umanjilo doživljaj jednog od najboljih festivala koje nudi Hrvatska, a koji je, jednoglasno smo se složili, bio preslabo marketinški i medijski popraćen. Osim toga, nije bilo ni golih guza, pa ni naša Jaca ne bi imala ništa protiv da se reklamira i na billboardovima…

No, iznenadilo nas je što smo nakon koncerata primijetili da nam je obuća i odjeća prekrivena nekom vrstom kreča s kojim je u koncertnim dvoranama bio prekriven pod. Ali, to je tek sitnica koja ne može oslabjeti našu radost zbog posjeta jednom od najlijepših dijelova Hrvatske, i festivalu koji zasigurno nećemo propustiti ni sljedeće godine.