Glasanje za glazbenu nagradu “indexi” u BiH

http://davorin.ba/2010/index.php#K04

Suma sumarum 2009.godine za kawasaki 3p:

Napokon smo izdali 2.album- IDU BUGARI 25.4.09.koji je na opče iznenađenje prvih mjesec dana po objavljivanju službeno bio najprodavaniji domaći album.Sa albuma smo za sad skinuli 2 singla sa video spotovima: PUTA MADRE i NIDANINE i obadva su prošla zapaženo(slijedeći singl je NISKARASTA MAN).Odsvirali smo masu koncerata (bio sam prelijen da prebrojim),od koji valja izdvojiti nastupe na najjačim festivalima u regiji: IN MUSIC,HARTERA,SEASPLASH,MOTOVUN F.F.,te van Hrvatske:EXIT i BUDIMPEŠTA (na IN MUSICU i EXITU ćemo svirat i ove godine-to je več potvrđeno),zatim trostruku promociju albuma 25.5. i najvažniji te sigurno za sad najveći koncert benda u dosadašnjoj karijeri:TVORNICA-ZAGREB 27.11.-ko je bio zna o ćemu pričam-jednom rječju-SPEKTAKL.
Na kraju godine došla su i priznanja:
1.Najprodavaniji domaći album u Dancing Bearu
http://www.facebook.com/notes/dancing-bear-zagreb/kawasaki-3p-pomeli-glazbenu-scenu-najbolja-grupa-2009/224802620697
2.Na godišnjoj top lisi radija 101-CENER od 50 pjesama NISKARASTA MAN (koja je još na top listi)je zauzela 10.mjesto,PUTA MADRE je bila na 2.mjestu, i najvažnije NIDANINE je na 1.mjestu tj pjesma 2009.godine.
http://www.monitor.hr/clanci/kawasaki-3p-osvojili-zlato-i-srebro-cenera/27515/
3.Na godišnjem izboru koji je proveo T-portal koji je uključivao odabir 25 najeminentnijih rock kritičara smo opet na 1. mjestu,zajedno sa Gustafima!
http://www.tportal.hr/showtime/glazba/47989/Najbolji-domaci-albumi-po-misljenju-struke.html
4.I za kraj nama možda najdraža nagrada,po izboru portala MUZIKA.HR(nama najdraži) proglašeni smo za:BEND 2009.GODINE,imamo ALBUM GODINE-IDU BUGARI te PJESMU GODINE-PUTA MADRE!!! HETTRICK http://www.muzika.hr/clanak/24489/muzikahr-info/najbolje-u-2009-prema-izboru-muzikahr.aspx

Dakle da se moglo više i nije,a i ovo što smo postigli nas malo zbunjuje jer mi nismo navikli na sve te hvalospjeve i tapšanja,nikad nebi htijeli postat mainstreem band,zato smo dosta sumnjivih ponuda i odbili.Želimo razvaljivat klubove i dalje kako smo to činili od kad su BUGARI izašli,i ostat nepredvidljivo uzbudljiv bend sa Punk-Rock korjenima i filozofijom.
Na kraju zahvaljujemo se svima koji su nam pomogli oko albuma,spotova(Fiket!!!),koncerata,prijateljima benda na podršci i najvažnije odanoj i divljoj publici koja nas je pratila i radila štalu na svakom koncertu.
TO JE TO…nadamo se da će 2010 biti isto tako uzbudljiva te da ćemo biti kreativni i objavit 3. album već na proljeće 2011.godine.
Pozdav svima od KAWASAKI 3P-a

Koncertom zagrebačke grupe otvoreno novo poglavlje kluba na Mlaki

»Kawasaki 3P« izgruvao Gruw

RIJEKA – Ako se po jutru, ili u ovom slučaju, po »sitnim« noćnim satima dan poznaje, nekadašnja »Točka« možda je doživjela i novi početak.
Dokazala je to i više nego dobra posjećenost kluba Gruw koji je sinoćnjim koncertom »Kawasaki 3P-a« otvorio svoja vrata.
Nakon dugo vremena svirao se rock, a dani kada je u tim istim prostorima carovao tur(o)bofolk, su, nadajmo se, prošlost.
Iako u početku ništa nije sugeriralo da će se tu dogoditi, kako je najavljeno, spektakularni koncert, »uspavana« riječka publika malo pomalo dolazila je i punila Gruw, odnosno veliku salu koja je tim prizorom podsjetila na najslavnije dane.
Nakon što je cijelu večer »školom rocka« zagrijavao posjetitelje koji su s nestrpljenjem iščekivali zagrebačke punkere, Voljen Korić mjesto je prepustio momcima pod imenom »Kawasaki 3P«.
Njihov se nastup s nestrpljenjem čekao, međutim, čekanje se na kraju isplatilo, jer je na podiju bilo vrlo živo.
Pogalo se, skakalo i veselilo s pjesamama raspoložene sedmorke kojoj je pripala čast da otvori novo poglavlje u prostoru na Mlaki.

B. PERHAT
Foto: M. ANIČIĆ

Kawasaki 3p @ Tvornica 27/11/2009

Puna je Tvornica kulture, puna mladih najviše do 30 godina te puna nekog osjećaja u zraku. Odličan uvod u koncert, pjesmom Kak si, pa tak’ sam, otvorio je vrata bez broja mogućnosti. Kawasaki 3p su za posebnu noć pozvali dvije dame noći, izvornu pevalku za Pavlovićevu mašinu, neke zle bubnjare, zakačili su veliki transparent (isti koji je bio u Ksetu, očito ih prati), te veliki top s konfetima od kompanije Mirnovec, da ne reklamiramo. A samo za vas publiko, posebno sa gradilišta, dovučen je kran koji može se lijepo vidjeti na slikama. Tomfa je par puta glumio djevojku na povišenom postolju tako što se dizao kranom do disko kugle, a Demirel ga je pokušao jenput onako na Romeov način, popesti se do uvjetno rečeno balkona. Ukratko, baš kako su najawljivali u intervjuima uoči koncerta, spektakl je bio snažan, imao je svoju glavu i tabane.

Na nekim tvorničkim koncertima zavidim ljudima gore u loži, na tribini, ali mislim da sinoć nisu baš doživjeli rajski k3p pakao. Zato sam ih uslikao, da vide kako mi njih vidimo.
[ kawasaki 3p @ tvornica 27/11/2009 ]

kawasaki 3p @ tvornica 27/11/2009   © marin

Bez predgrupe, Kawasaki je odsvirao dugačak set koji se sastojao od većine svojih pjesama, s time da nisu svirali pjesmu za koju imaju i videospot, Klint Istvud, dok su Puta TI madre odsvirali dvaput. Sve životinje su svirali, i Ribu, Zeca, Soba i Malog medu.
[ kawasaki 3p @ tvornica 27/11/2009 ]

kawasaki 3p @ tvornica 27/11/2009   © marin

[ kawasaki 3p @ tvornica 27/11/2009 ]

kawasaki 3p @ tvornica 27/11/2009   © marin

Ova žena gore ima na glavi dodatak, a radi se naravno o k3p-ovskoj kacigi s naslovnice albuma Idu nam Bugari. Tako su imali dvostruki učinak, time što im nismo vidjeli lica (kaže prijatelj da su prošlog puta skinuli pa su svi muškosvinjskošovinistički vikali da povrati kacigu na glavu). Možda zato su ovoga puta skidale se do kraja (toples) ali nisu skidale motorističke šljemove. Na ovom linku možete pogledati nastup do trenutka kada skidaju gornje djelove (video se još podiže). Osim šovinističkih komentara i povika iz publike bilo je tu i chauvinistique distance publike, jer točno nijedan čovjek nije ubacio pare u kesu. Dakle, cure nisu zaradile absolutno nikakav bakšiš što je povrijedno pogotovo za naše balkanske principe.

Nisam vidio nijedno dijete tu večer, tako da izbor da se ona (djeca) ne vode bio je dobar. A na videu se možda i čuju komentari chauvinista kako se nije baš imalo što za vidjeti.

A sada, predstavljaju nam, KRAN!
[ kawasaki 3p @ tvornica 27/11/2009 ]

kawasaki 3p @ tvornica 27/11/2009   © marin

K3p odista nisam slušao prije ove godine, kada još nisu imali pristojan repertoar za jako duugi koncert, međutim ove godine mi je ovo peti nastup na njima i ovo mi se čini da ide u dobrom pravcu. Nema razloga da se brinemo da će ležerni dečki i dalje lupati svoje, meko udarati trubu, izvoditi pomalo let3ovske akrobacije, i sve što svatko od nas u njima vidi (netko možda vidi sebe).

Svakako ima tu materijala, možda ne za proučavati, ali sigurno za zabaviti se dobro. Npr. moj isti ovaj frend gore se žalio da Indijanca nisu pjevali u originalu, a to vam je ova prva pjesma u videu. Iako je pjesma teška za slovkati i sve to, on si je u vordu doma sve lyrikse napisao i naučio po tome, te ne priznaje slobodni stil. Iako je on to rekao iz zazezancije, poanta biva da k3p moramo isključiviti laboratijski promatrati kroz prizmu čiste zahebancije, koja usput zvuči predobro (kvaliteta je dobra), a osobine protagonista su fantastično, kako sam ih već nazvao, ležerne. Samo laganini.
[ kawasaki 3p @ tvornica 27/11/2009 ]

kawasaki 3p @ tvornica 27/11/2009   © marin

[ kawasaki 3p @ tvornica 27/11/2009 ]

kawasaki 3p @ tvornica 27/11/2009   © marin

U vidnom raspoloženju raspoložena publika je skakutala amo tamo, pjevala sve živo, a normalno i dozivala ih zuerueck na stage sa: Malo vas je malo vas je pichkitze! na što su se k3povci 2 puta vratili i dokazali tko su. Sve čestitke na organizaciji njima najvećeg samostalnog koncertnog nastupa sa mnogim biserima koje ćemo pamtiti vezanu za 27. studenu noć. Nadamo se da niste osjećali toplinu Tvornice kao ni mi.
[ kawasaki 3p @ tvornica 27/11/2009 ]

kawasaki 3p @ tvornica 27/11/2009   © marin

A ova slika simbolizira što god hoćete da simbolizira jer je tu prvenstveno zato što je lijepo ispala. Šverca se tu – Free rider photo.
[ kawasaki 3p @ tvornica 27/11/2009 ]

kawasaki 3p @ tvornica 27/11/2009   © marin

marin // 28/11/2009
PS: Svakako preporučam pogledati foto cijelu galeriju.
http://www.terapija.net/koncert.asp?ID=7546

24sata – Na nastupu Kawasaki 3p-a izvele vrući striptiz na bini

‘Kawasakijevci’ su zagrebačku publiku napalili vrućim plesom dviju djevojaka koje su se na bini skidale sve do toplesa. Dobile su dugi pljesak…
16:58 | 28.11.2009. | Piše: Gordana Malašić
Uz žestoki ritam djevojke su se popele na pozornicu i počele maziti. Zatim su jedna drugu svlačile. Stale su tek nakon što su ostale u tangicama, samostojećim čarapama i motorističkoj kacigi. Zagrebačka publika bila je zadovoljna vrućim plesom atraktivnih striptizeta koji su popratili dugim pljeskom. Golišave djevojke tako su dodatno napalile nastup benda Kawasaki 3p, koji je dva sata svirao u punoj zagrebačkoj Tvornici.
Više od tisuću fanova pjevalo je pjesme s njihova novog albuma “Idu Bugari”, kao i njihove stare hitove. “Kawasakijevci” su objasnili i odakle naziv njihova novog albuma:
– To je narodnost koja je nekad živjela na Borongaju i bavila se izradom pepeljara.
http://www.24sata.hr/show/na-nastupu-kawasaki-3p-a-izvele-vruci-striptiz-na-bini/147023/

Pržiona na stageu

FOTO: Prevrući striptiz na koncertu Kawasaki 3p-a

Žestoku svirku zagrebačkog benda u Tvornici začinile su dvije djevojke koje su se na pozornici mazile i skinule u toples, na njima su ostale tek gaćice i… kacige.

Kawasaki 3p-ovci su se zbilja potrudili da koncertna promocija njihova druga albuma Idu Bugari u Tvornici zbilja bude nešto sasvim drugačije.

U program osim žestoke svirke, presvlačenja, light showa i scenografije ušle su i konfete, jedna dizalica, ali i – dvije gole tete.

I dok je publika u punoj Tvornici frenetično skakala na njihove pjesme i kad se činilo da će zapaljenu atmosferu teško išta ugasiti na pozornicu su stigle dvije djevojke u donjem rublju.

Seksi izvijanje, maženje i skidanje uz pjesmu Jebanje slušatelje koncerta je pretvorio u gledatelje koji su imali što i za vidjeti. 3p-ovci su odlučili šokirati pa su priuštili svojim fanovima svojevrsnu pauzicu sa golim grudima.

No nije samo striptiz ono po čemu će se pamtiti koncert. Još od prve pjesme publika je oduševljeno skakala kako je Kawasaki 3p svirao.

Ipak najviše ovacija pobrali su njihovi najveći hitovi poput , Anđelko, Kak si pa tak, Ni da ni ne, kao i Puta madre koju su u skoro dva sata svirke odsvirali dva puta.

I.Perković
28.11.2009.
http://www.net.hr/film-glazba/page/2009/11/28/0003006.html

Kawasaki 3P žestoko u Tvornici

Napaljena publika bila je u akciji od početka do kraja dinamičnog nastupa

Autor: Maja Winkler Fotografija vijesti Metro

Trebalo je imati sape sinoć za izvrstan koncert zagrebačke grupe Kawasaki 3p koja je napunila poslovično zagušljivu Tvornicu i priredila više od dva sata žestoke zabave uz koloplet hitova s njihovog sjajnog novog albuma “Idu Bugari”, te nezaobilazni presjek općepoznatih hitova s prvog albuma.

Raspomamljena publika od nekih 1200 znojnih duša zdušno je plesala pjevala i skandirala od samog početka koncerta koji je svoje vrhunce dostigao u karlovačkoj ljubavnoj “Ni da ni ne”, na Dori opjevanoj “Antoniji”, “Snifa san glu” i “Puta madre”.
Posebni štimung stvorile su striptiz umjetnice i “bugarski” bubnjari, a Đana Šegon se pridružila bendu na bisu u koračnici “Mašina”.
Pošteno odrađena dva bisa bila su dovoljna zadovoljština svima koji su bili spremni vikati “Malo vas je, malo vas je…”
http://metro-portal.hr/vijesti/kultura/glazba/kawasaki-3p-zestoko-u-tvornici

Novi spot za ” Ni Da Ni Ne”  jeeeeeeeeeee!!!!!

kamera: Milan Krkač
montaža: Fran Sokolić
režija: Tomislav Fiket

Kawasaki 3P: Jaca bi nam se svidjela u sado-mazo obleki

Članovi čuvenog punk sastava ‘krivci’ su za urnebesnu zabavu na otvorenju sezone videochata ‘Face 2 Face’

Ako niste bili ‘prištekani’ na današnje otvorenje nove sezone videochata rubrike Showbizz, kojeg smo nazvali ‘Face 2 Face’, propustil iste urnebesnu zabavu s tri člana zagrebačke punk grupe Kawasaki 3P. No, ništa zato – nudimo vam uvid u ono što se događalo danas u našem virtualnom studiju od 13 sati.
Demirel, Štef i Tomfa, trubač, bubnjar i vokal benda, prvo su nam demistificirali naziv njihova posljednjeg album ‘Idu Bugari’. ‘Radi se o narodnost koja je nastanjena u Bugarskoj, a prije ih je bilo i na Borongaju. Uglavnom su se bavili povrtlarstvom te izradom pepeljara i drvenih čaplji’, objasnili su glazbanici.
Što se aktualnog stanja na ljestvici NHL-a tiče, članovi Kawasakija smatraju da su Karlovac i Hajduk definitivna iznenađenja prvenstva, a njima su oba grada draga. ‘U Splitu smo uvijek odlično prolazili, a Karlovac je divan grad smješten na zanimljivom mjestu’, rekli su.
Glazbeni uzori su im Ivo Robić, starogradski pjevači i zvijezde Zagrebfesta, a, kako kažu, na njih dosta utječu i ‘lošiji uratci hrvatske estrade’. S tim u vezi Demirel je opisao koji je pakao prošao kada je u autobusu na putu za Italiju bio osuđen na preslušavanje Severininog albuma.
‘Doru bismo ponovili i to s istom pjesmom, a bili bi još pijani i možda malo promijenili kraj’, kazao je Tomfa, istaknuvši pritom da mu je sedmodnevno druženje s estradom u Opatiji bilo jedno od najužasnijih iskustava u životu. ‘To treba što prije zaboraviti, ali ne ide nam…’
O politici se kawasakijevci nisu baš izjašnjavali, braneći se svojim uzornim neglasanjem na izborima, no Jadranku Josor bi voljeli vidjeti u ‘sado-mazo’ obleki. S druge strane, ‘Gotovčeve’ ne gledaju, ali su sigurni da je show genijelan. Nadalje, drogu ne konzumiraju, a čuli su da se proizvodi negdje u Njemačkoj; s recesijom nemaju problema, budući da nikad nisu imali para; najseksi pjevačica im je Višnja Pevec; u slobodno vrijeme slušaju kuhinjski radio…
Želite li saznati tko je iz benda ‘opalio’ opjevanu Antoniju, a tko Anđelka, kako se bore s cenzurom, kako planiraju napuniti Arenu ili kako ih možete nagovoriti da sviraju na gay paradi, provjerite u ponuđenim videoprilozima iz prvog ovosezonskog videochata ‘Face 2 Face’.

http://dnevnik.hr/showbizz/glazba/kawasaki-3p-jadranka-bi-nam-se-svidjela-u-sado-mazo-obleki.html

Idu Bugari do Tvornice

U zagrebačkoj Tvornici kulture u petak, 27. studenog svoj će novi studijski album Idu Bugari promovirati vesela ekipa Kawasaki 3p-a. Koncert započinje u 21 sat.

Svoj novi album Kawasaki 3p objavili su u svibnju kada su održali trostruku promociju u Zagrebu u jednom danu.
Sada nakon velike ljetne turneje ponovo se vraćaju pred zagrebačku publiku 27. studenog da ‘zapale’ Tvornicu još jednom spektakularnom promocijom novog albuma.
Upad je 80 kuna.
Ulaznice možete kupiti u Profilu Megastore, Tvornici, Cafe bar IBM, Integralu pothodnik, Dancing Bearu i prodajnim mjestima Eventima.
http://www.net.hr/infocentar/zagreb/page/2009/11/05/0129006.html

Tomislav Vukelić Tomfa – Volim kulinarske ekperimente!

Tripali smo s Tomfom, a sad i vi tripajte s nama
Fotografija vijesti

Evo nas na šestom tjednu. Nakon Mladena razmišljala sam kog da sad slijedećeg zovem, a kad ono vodim koncert Kawasaki 3p-a u Bjelovaru. Dođem tamo, upalim laptop da još nešto odradim, kad evo ti njih.
A ja…sjedila sam za laptopom, pisala sam…pitali me Kawasaki čija sam. Ne pitajte Kawasaki čija sam, vodite me vašoj kući vaša sam…
Nisu me odveli doma, nego smo se svi ostali zapiti kako to općenito biva u Bjelovaru, lijepo se proveli, oslobodili vrtne patuljke i upoznali Tomfu u potpunosti.
Tomfa je lik kojeg skoro svi partijaneri znaju, a ko ga ne zna, sad će ga upoznati. Ili zapravo i neće.

Dragi čitatelji, nevjerojatno karizmatični punk/ska/reagge car, Tomislav Vukelić – Tomfa:

1. Za početak jesi ti ikad stao u Karlovcu i popio bar kavu?
Prije sam često odlazio u Karlovac na tulume, koncerte, moto-susrete, tekme… sad je auto cesta učinila svoje pa ga “zaobilazim”.
2. Gdje si odrastao i daj nam neku angedotu iz djetinjstva?
Uh..rođen u zg odrastao na trešnjevci i peščenici…treba li još što dodati? Anegdota ima milion, samo nisu za javnost..hehe..


3. Jesi ikad našao djetelinu s četiri lista?

Nisam nikad pronašao djetelinu mutanta ali moj prijatelj debeli ih pronalazi ko od šale. Ja sam jednom našao 100 kn.
4. Plaše li te vrtni patuljci?
hahaaha..s vrtnim patuljcima sam razvio prijateljski odnos 90ih godina. Prije ih je bilo više po dvorištima pa smo često zastali i porazgovarali s njima jer smo imali vrlo “šaren pogled” na svijet.
5. Vjeruješ li da postoji život u svemiru?
Amerikanci kažu da smo sami …ja njima sve vjerujem!!!
6. Imaš li koju neostvarenu želju?
Putovanja.. bilo bi dobro proputovati neke gradove und zemlje kao Japan, Čile, Irska, Banja koviljača…
7. Šta je najgora stvar koja ti se ikad desila?
Nisu me primili u omladinu…ridao sam 12 dana.
8. Šta je najbolja stvar koja ti se ikad desila?
Prije devet godina na mirnom otoku prviću upoznah i zarobih djevojku Sašu…
9. Znaš li i voliš li kuhati?
Kaj se ne vidi na meni? Rano sam počeo živjeti sam pa sam se morao upustiti u razne kulinarske eksperimente. Do sad sam se ispraksirao pa me čak i hvale!


10. Peglaš li ikad?

NIKAD!!!
11. Gdje bi volio nastupati jednog lijepog dana?
Volio bi opet nastupiti u Kulušiću!!! To je bio najbolji prostor za svirke.
12. Voziš li auto uopće i ako da koji?
Nisam vozač ali imamo vw polo…više se vozim biciklom und hodam…tramvaje izbjegavam jer su mi ljudi u njima depresivni pa zapalim van već na drugoj stanici.
13. Imaš li role i znaš li se rolati ili klizati?
Kao mlađan momak u vrtiću sam klizao u domu sportova i na velesajmu…mislim da bi si sad na ledu prouzročio neke teške ozljede.
14. Sad dolazi zima, voliš li zimske radosti i imaš li kakvu anegdotu o tome?
Nisam baš ljubitelj snijega ali ga moj pas Dah obožava i proždire…ja sam više za jesen i roštilje. Jednom je neki pametnjaković na Borongaju nagovorio nas par bedaka da idemo igrat hokej na smrznuti potok…naravno da sam završio do grla u ledenoj vodi pa me stari zagrijal s jednim finim šamarom…
15. Za zadnje pitanje ti samo dajem prostor kao i Idi da kažeš sve što si do sad htio reći u medijima, a nisi smio ili mogao…
Nemam nekih posebnih izjava za kraj. Sve će biti rečeno 27. 11. 09. u Tvornici!!!

http://metro-portal.hr/vijesti/metro-interni-vju-interview/tomislav-vukelic-tomfa-volim-kulinarske-ekperimente

“Idu Bugari” na chat

Ponedjeljak, 9.11. točno u podne dolazi ekipa iz Kawasaki 3p-a

Svoj novi album objavili su u svibnju. U Tvornici će 27. studenog održati spektakularnu promociju, a 9. studenog točno u podne moći ćete chatati s njima i pitati ih sve što ste oduvijek htjeli.
U zagrebačkoj Tvornici kulture u petak, 27. studenog svoj će novi studijski album Idu Bugari promovirati Kawasaki 3p. Album su objavili u svibnju kada su održali trostruku promociju u Zagrebu u jednom danu.
Nakon velike ljetne turneje ponovo se vraćaju pred zagrebačku publiku 27. studenog da ‘zapale’ Tvornicu još jednom spektakularnom promocijom novog albuma.
Ali to nije sve! Prije koncerta ugostit ćemo ih na našem chatu u sobi Webcafea i pružiti vam priliku da se virtualno družite s njima i pitate ih sve ono što ste oduvijek htjeli.
Dakle, ponedjeljak, 9. studenog točno u podne rezervirajte za ćaskanje s veselom ekipom Kawasaki 3p-a!

Kako doći na chat Net.hr-a?
Ukoliko već nemate registrirani korisnički račun na Net.hr-u, potrebno je otići na stranicu Prijava i registrirati se.
Koristeći korisničko ime i lozinku koju ste sami odabrali prilikom registracije, na chat možete ući preko linkahttp://chat.net.hr/index.jsp.
Chat s gostima Net.hr-a održava se u sobi Webcafea, do koje možete doći iz izbornika Sobe.
Sretno chatanje!

KAWASAKI 3P: NOVIM ALBUMOM IDU BUGARI RUŠE REKORDE

Kad vidim ministra, odmah zapalim! Objavljeno: 13.6.2009
Odličnim debitantskim albumima One Piece Puzzle i Pink Studio osvježili su domaću scenu nakon prilično sušne lanjske godine. No, pomalo iznenađujuće, jedno od najvećih osvježenja stiglo je ipak od starih snaga.
Kawasaki 3P s albumom “Idu Bugari” (Dancing Bear) definitivno su “in” ovog ljeta. Nakon promocije u zagrebačkom KSET-u, već danas ih se može poslušati na riječkom festivalu “Hartera”, a slijedi im nastup i na onome najprestižnijem, “T-mobile INmusic festivalu”. Euforije u bendu nema. I dalje nepretenciozni, i dalje neambiciozni, poručuju: zadovoljava nas svirka i pred 15 frendova! Kawasakije smo uhvatili prije probe za “Harteru”, a ovdje prenosimo razmišljanja “najglasnijih” među njima, gitarista Davora Viduke i trubača Demirela Pašalića.Nije važna kritika nego publika
Debeli Precjednik dobio je preklani “Zlatnu kooglu” za najbolji bend s desecima tisuća glasova, “Idu Bugari” prema prodaji pariraju “zadnjoj komercijali”. Koliko to govori o tržišnoj snazi, ali i tome da su “razlozi za punk” jaki kao kad je nastajao?
Viduka: Kawasaki 3P nije klasičan punk bend, al’ ne bježimo od svojih korijena. Što će vrijeme više prolaziti, to će ljudi kužiti koliko je punk pozitivan, ne samo kao muzika već kao ideja. Na razini ideje to ne možeš reći, recimo, za heavy-metal…
Demirel: U Hrvatskoj je danas vrijeme samo za punk i za ništa drugo!
Viduka: Gledaj, u devedesetima je bilo razloga za rave pokret, i to mi je potpuno razumljivo. Tadašnjoj mladeži samo je bilo bitno da se što više razbije, da pleše, da ih boli za sve što se događa oko njih… Ali dugoročno gledano, to ne donosi dobro. Da je u Hrvatskoj danas k’o u Skandinaviji, vjerojatno bih slično rekao i za punk. Sve dok je država u komi, ima razloga da klinci budu i buntovni i angažirani.Zabrana pušenja – poltronizam države
Za prethodni su album kritičari govorili da se radi o lošem vicu, sad vas svi tapšu po ramenu?
Viduka: Poznajem patologiju kritike i ne obazirem se na nju, i kad je dobra, i kad je loša. Bitnija je publika koja dolazi na koncert. A njihove su reakcije na novi album, koliko smo do sada primijetili, pozitivne.
Krenuli ste s KSET-om, slijede vam festivalski nastupi. Planirate li neku veću promociju novog albuma, kao što je inače praksa?
Viduka: Kod nas nije ništa kao kod ostalih bendova. Krenuli smo lagano, na jesen planiramo nešto više svirki…
Demirel: Na jesen planiramo imat’ promociju u Areni!
Viduka: Ispred “dućkasa” kod Arene (smijeh)!
U međuvremenu je stupio tzv. zakon o pušenju. Kako gledate na zabranu i kakvi su dojmovi iz “nepušačkog” KSET-u?
Viduka: Nama je sve bilo isto pošto smo pušili (smijeh). Ma, čista debilana od zakona.
Demirel: Milinović se zalaže za nekakvo zdravlje Hrvata, kao nemojte pušit’ i te spike. Kad ja njega vidim na televiziji, od stresa moram zapalit’ dvije cigarete! I kako onda on može biti ministar zdravstva kad loše utječe na zdravlje ljudi? Sve je to poltronizam države. Dobili su lovu od EU-a i moraju raditi što im se kaže. A to što propadaju gastro ikone, boli njih briga.
Koliko to može imati posljedica po scenu? Dobar dio manjih rock-klubova uopće nema terasu i upitna im je budućnost, a upravo u njima stasaju mladi bendovi…
Demirel: Koji rock-klub uopće ima terasu i koliko gradova danas ima rock-klub? Pa u jednom Splitu nemaš ni jedan!
Viduka: Stvar je u tome da danas imaš masu velikih festivala, koncerata na otvorenom… Samo po sebi to ne bi bilo loše da se klubovi ne zapostavljaju. A oni se zapostavljaju sustavno. Zato sad ima ima novca da se dovede strana zvijezda, a nema se za ulaganje u klub gdje bi tjedno sviralo deset demo-bendova.
Demirel: Mladi bendovi danas imaju jednu prednost, Internet. Čak i u Hrvatskoj tako možeš doći do publike… Problem je što dalje, kad imaš dva i pol radija koji puštaju neku suvislu muziku.U našem društvu vlada strah
Dio krivnje imaju i sami bendovi, previše je “političke korektnosti”, pa odlučniji stav i oštrije izjave – suprotno logici – prije čujemo od bendova vaše generacije nego od klinaca?
Viduka: Razlika je ta što nas boli kurac. Mislim, trebao bi i njih… Mi smo ipak previše prošli da bi nas išta diralo. A i nismo ambiciozni, sve ovo što nam se događa za nas je über. Nas zadovoljava i svirka pred 15 frendova. Al’ ako se želiš izboriti za sebe, moraš biti agresivniji, reći što misliš. Iako ne treba generalizirati, ima onih koji misle svojom glavom…
Kao na primjer oni s Filozofoskog fakulteta. Kako gledate na nedavnu studentsku akciju, ipak se dobrim dijelom radi i o vašoj publici?
Viduka: Žao mi je što je završilo kako već je. U startu je bilo malo preidealistički, ali su pokazali da imaju muda…
Demirel: To je odmah bilo osuđeno na neuspjeh. Ali svaka čast, prvi pravi studentski otpor u 20 godina. Okej, možda su trebali čvršće stisnut’, a nedostajalo je i podrške. I to od profesora. Oni su ti koji su ih trebali podržati, ali nisu zbog straha, koji je općenito prisutan u našem društvu, u ovom konkretnom slučaju straha za radno mjesto.
Daniel RADMAN

http://www.glas-slavonije.hr/mvijest.asp?rub=3&ID_VIJESTI=5119

Sedmica nije blagoslovila Seasplash

Sedmo izdanje netom završenog Seasplash festivala na pulskim Monumentima nije obilježeno pretjerano sretnom karmom broja sedam koji je donio ponešto slabiju posjećenost i redukciju pozornica.
Astrologija, kemija i simbolika velike reggae sedmice nisu bile naklonjene ovom festivalu smještenog na već tradicionalno mjesto Monumenta, nekadašnjeg i dijelom postojećeg vojnog kompleksa nasuprot ovog lučkog tri tisućljetnog grada.

20090721-004421_photo.jpg

Klasična četiri festivalska dana na pet pozornica donijele su neke promjene u odnosu na prethodne godine pa se popularni electrosplash floor od prošle godine dobro smjestio u veći i impresivniji interijer jedne od vojnih zgrada, ukrašen instalacijama i napisima psihodeličnoga karaktera pod neonskim svjetlima što su uz zvuke drum’n’bassa i trancea hipnotizirale prisutne kojima su upravljali poznati DJ-i. Na trenutke je ovaj floor postajao pretih, što je nagnalo plesače da otcupkaju dalje, no u ranim jutarnjim satima ovo je bila prava poslastica za sve one s viška energije.
Glavnu festivalsku pozornicu u centralnom dijelu kompleksa već su prvoga dana obilježili najatraktivniji izvođači unutar žanra poput britanskih headlinera Dub Pistolsa koji svraćaju na Seasplash u sklopu aktualne i doista hektične turneje. Ne pretjerano brojna publika bila je naklonjenija domaćoj velikoj nadi Antenat, kojima je dolasku na Seasplash prethodilo mnogo nastupa posljednjih tjedana, kao i Bamwiseu, sedmeročlanim zagrebačkim tvorcima duba čiji ritmovi animiraju nožice publike.

20090721-004428_photop1015228.jpg

No, honorirati treba posebno porečki Cirkus, oktet koji živi u svom šarenom mjehuriću unutar kojeg se dotiču uobičajenih tema specifičnih za žanr. Ipak, njihovoj “Cirkus revoluciji” na “Rotoru” gdje žele uživati u “Slobodi”, a ne biti “Robovi sistema” svi se priklanjaju i zdušno ove perspektivne momke potiču na muzičko ‘cirkusiranje’ koje se do kraja srpnja nastavlja obalom gdje pjevuše vlastite pjesmuljke koje uskoro u studiju, kako nam poručiše, namjeravaju nanovo snimiti jer im se prvotni uradak više ne dopada.
U petak su se premijerno Seasplashovcima predstavili Power Steppers potpomognuti odličnom Molaru koju smo u Hrvatskoj imali prilike gledati uz bok veteranima duba, Zion Trainu.
Uslijedili su energični Kawasaki 3p dovevši, također po prvi put, Bugare koje nisu uspjeli prokrijumčariti jer su ih prepoznali prisutni i natjerali na izvedbu novijih materijala. Oprostivši se s publikom, ipak se vraćaju na bis, ali ovoga puta uz pojačanje ženskog vokala na “Mašini”.

20090721-004438_photo3.jpg

Treća sreća trećeg dana, ujedno i posljednjeg po pitanju mainsplash stagea na koji se ipak nije popeo željno iščekivani Ajs Nigrutin, već odlični Macka B & The Roots Ragga Band u jednom od najboljih festivalskih nastupa prilikom kojeg su pozvali sve na ples, ljubav, slobodu, spolnu i rodnu toleranciju te odbacivanje alkohola u dvosatnom koncertu koji je, osim navedenog, slavio i uspomenu na legendarnog Boba Marleya.
Nakon dva bisa i veliko negodovanje publike zbog odlaska s pozornice, Macka B, konzervator rootsa, morao je glazbene daske prepustiti veteranu ovog festivala – Tricky D-u, koji do zore pali hitovima poput “Authority” i “Latin Seed”.

20090721-004445_photo2.jpg

Uz mainsplash stage svakodnevno su se izmjenjivali disk džokeji na dva obližnja i preblizu postavljena floora, čiji su zvuci nerijetko kolidirali i interferirali u jednu kakofoniju, dok je dobar, ali pomalo izoliran soundsplash stage uspijevao zadovoljiti glazbene apetite najčešće onih iz obližnjeg dijela kampa.
Sedmi Seasplash pokušala je poremetiti dugotrajna kiša, no spomenuti electrosplash floor mudro postavljen ‘pod krov’ pokazao se odličnim postupkom što je privuklo najupornije da do jutarnje kave zaplešu među fosforescentnim oblicima.
Međutim, čini se kako je kvalitativno festival ipak ‘popustio’ u odnosu na prethodne godine, posebice jubilarno 5. izdanje, što se najviše osjetilo u broju kampera i ostalih posjetitelja, a razloge vjerojatno možemo pripisati i sveprisutnoj recesiji kojoj se festival nije uspio prilagoditi, već je (p)održao doista previsoke cijene hrane i pića, prijevoza (ponovno neregularnim brodićem), ali i samih ulaznica. Od jednog od najboljih festivala, o(p)stale su samo dobra energija i sinergija Seasplashovaca.
autor: Igor Jurilj

Zagrevanje: Kawasaki 3p

Zagrevanje: Kawasaki 3p i šarena Ebony Bones

Nedelja, 12. jul 2009. 21:54
Poslednjeg dana festivala, Main binu otvorio je zagrebački ska bend Kawasaki 3P, pravo osveženje na sceni bivše Jugoslavije! Brzi ritmovi, duhoviti tekstovi i jedinstveni stajling učinili su da ovaj bend već od prvenca 2003. godine stekne veliku bazu fanova.
Ali, tek se živim nastupom vidi prava snaga Kawasaki 3P! Energične punk vibracije potpomognute trubama koje zalaze u reggae odjekivale su Main binom, i na pravi način zagrejale masu za poslednje veče ludovanja na EXIT-u.

http://www.mtsmondo.com/news/world/text.php?vest=140645

Još samo nekoliko dana do početka 7. Seasplash festivala – Internet Monitor

Zapljusnite se dobrim vibracijama

Seasplash festival održava se od 16. do 19. srpnja u Puli i jedan je od rijetkih “malih” i “nezavisnih” festivala koji je preživio petogodišnji jubilej i koji sa stavom korača prema naprijed. Ove godine možete prisustvovati nastupima relevantnih predstavnika raznih stilova, iz samog vrha svjetske produkcije; Macka B & The Roots Ragga Band (roots reggae dub), Dub Pistols soundsystem (ska big-beat breakbeat), Power Steppers (digital dub), Bongo Chilli & Tricky D (jungle/d’n’b), Ajs Nigrutin & Timbe (hip-hop), zatim od domaćih izvođača Kawasaki 3p, Antenat, Delyricum i Bamwise. Iscrpnije..

http://www.monitor.hr/vijesti/jos-samo-nekoliko-dana-do-pocetka-7-seasplash-festivala/126467/

KAWASAKI 3P na EXITU,12.7.09…….MAIN STAGE –  19:30h!!!!

Kawasaki 3P na InMusicu

http://www.rtl.hr/index.php?cmd=show_video&video_id=3374

Slobodna Dalmacija


Izvođač: KAWASAKI 3P
Album: Idu Bugari (Dancing Bear)
Ocjena: ***Kawasaki 3P su odrasli i postali veliki a da nisu izgubili ništa od svoje “dječje” zaigranosti, uvrnutog šarma i žestine.
Kako je već to dao naslutiti singl Puta Madre – kao urnebesni spoj freak-folka, deriviranog punka na tragu Hladnog piva i obvezujućih ska začina pocrtanih sjajnim puhačima – band je ostao vjeran izvornim nadahnućima kaneći stare odlike dodatno nabrusiti, nabrijati i usavršiti.
Glavni pomak u “zvučnoj slici” donose prošireni puhači djelujući – posebice zbog reskih trubačkih uleta – prije kao “opaki” diverzanti negoli puki ukras ili aranžmanska popuna izvorne punk/ska sheme.
Tomfin vokal – kojeg se ni u bunilu ne može svrstati blizu estradnih normi i “pop” standarda – te poslovično zanimljive Vidukine gitare i dalje su okosnica albumu, no pridošlice – poput Marija Borščana i puhača – očito nisu bili samo statisti, nego bitni protagionisti priče i “novog zvuka” očitog i u solidnom komadu “opaljenog” ska Ni da ni ne.
Treći uzastopni zgoditak je duhovita storija o Mati Parlovu (i njegovu izazivaču znakovitog imena “Branko Uvodić Udav”), rađena kao moćan gitarski komad mutirajućeg rap-metala s primislima na Koju iz najboljih dana Discipline.
Slični se obrazac multiplicira tijekom cijelog albuma u brojevima poput Zec – u kojemu Disciplina kičme susreće Clash – uz tek poneka odstupanja, poput eksplicitnijeg reggaea u temi Mupov-ska ili Anđelku – koji ironično reciklira Wonderovu hitoidnu ljigicu I Just Called… pretvarajući je u gay podoknicu.
Album, koji će zacijelo dodatne vrijednosti otkriti u koncertnim suočenjima s publikom – zaključuje simpatična vodviljska tema K3P ringišpil. Srećom, riječ je o vrtuljku za koji ne trebaju “dramine” jer na njemu se – pa mašta govorili zlobnici – zabavlja a ne povraća.

http://www.slobodnadalmacija.hr/Urednik/Vijesti/tabid/61/articleType/ArticleView/articleId/56152/KAWASAKI-3P-Idu-Bugari-.aspx

Trostruka promocija k3p-a

Nakon što je novi album “Idu Bugari” konačno ugledao svjetlo dana te, odmah po izlasku, zasjeo na vrh prodaje, prvo ukazanje Kawasaki 3p-a nakon dosta vremena dogodilo se na Bundeku povodom 25. rođendana Stojedinice, a nastavilo se jučer koncertnom promocijom spomenutog albuma. U ovom slučaju, promocija je bila trostruka – aperitiv u Dancing Bearu, promocija spota u kinu Mosor te završni dio u KSET-u.
U sparno zagrebačko poslijepodne tek su se malobrojni okupili u Dancing Bear CD shopu u Gundulićevoj ulici, gdje je bend uz medicu dobrodošlice i potpisivanje CD-a, održao kratku unplugged svirku. Zapravo, broj ljudi je možda bio i optimalan, s obzirom na veličinu prostora, a sedam članova benda (minus Stipe) uspjelo se, što sjedeći što stojeći, smjestiti u prostor ispred prodajnog pulta.

20090526_k3pbear006.jpg

U jednoj potpuno neformalnoj i ležernoj atmosferi odsvirane su tri stvari (dvije s novog albuma te za kraj “Ja snifa san glu“), tek toliko da se dečki malo zagriju prije ‘prave’ svirke, a za većinu okupljenih ovo je bila jedinstvena prilika da vide Kawasaki u akustičnoj verziji.
Podbacili su jedino kolege novinari koji očito nisu bili zainteresirani za ovakvu vrstu promocije, a nas koji smo bili kombijem su, kako je i bilo najavljeno, prebacili do sljedeće lokacije – kina Mosor.
Revitalizirano kino u Zvonimirovoj ulici, koje je do unazad godinu dana zjapilo zatvoreno, spašeno je od propadanja krajem prošle godine kada su se u njemu počeli održavati koncerti, slušaonice i druga događanja. Socijalistički štih ovog prostora (da vas podsjetim, ovo je bilo jedino kino u Zagrebu sa drvenim stolicama!) cijelom je događaju dao dodatni šarm, a među okupljenima bili su najbliži prijatelji benda, fanovi i suradnici kako bi se družili uz pivo i kobasice (nisam probala kobasice, ali zeljanica je bila odlična!). Sasvim prigodno (vidi jučerašnji datum), Tomfa je od jedne starije gospođe na poklon dobio i buket karanfila.

20090526_k3pmosor019.jpg

No, u prvom planu ipak je bila promocija spota “Puta madre” koji je dovršen neposredno pred jučerašnju promociju (malo smo se zezali kako su nas pustili da tako dugo čekamo kako bi se spot stigao montirati i na vrijeme dostaviti) i negdje oko 19:30 konačno je pušten na velikom platnu. DIY spot sniman je u napuštenim prostorima nekadašnje tvornice Katran, što je, ako smijem primijetiti, jedna od lokacija na kojoj biste garant mogli noćiti ukoliko vas cura poput ove iz pjesme izbaci iz stana.
Nakon premijernog prikazivanja spota uslijedila je i prva ‘prava’ svirka, ovoga puta s uštekanim instrumentima i u punoj postavi, a na set listi našle su se isključivo pjesme s novog albuma – “Zec“, “Sob“, “Niskarastaman“, “Mate Parlov“, “Mupov-ska“, “Puta madre” i vrhunski odsvirana “Ni da ni ne” u kojoj je najviše uživao naš kolega Igor iz Karlovca.
Više od stotinjak okupljenih doživjelo je jednu vrlo prisnu svirku, oni najuporniji skandirali su “Anđelko, Anđelko”, ali su umjesto nje za kraj ipak dobili simpatičnu “K3P-Ringišpil“. Jedina stvar koje me naljutila (a ponovila se i kasnije u KSET-u), jest što se pravila o nepušenju u zatvorenim prostorima korektno pridržavao cijeli bend, ali nažalost ne i publika.

20090526_k3p042.jpg

Okrijepivši se zeljanicom, lozom i pićem bogova – medicom, sad već ponešto ležernija horda nastavila je prema KSET-u, laganijim korakom i s oružjem za borbu protiv žeđi u ruci. Pokoja kap pala je sporadično prije nastupa koji se ponešto otegao upravo zbog spomenute okrijepe, ali dvjestotinjak prisutnih čekalo je punokrvni nastup osmorke koja je u crnim majicama s naslovom albuma razvalila na maloj KSET-ovskoj pozornici.
Ni prvi redovi nisu pasivno promatrali, već su započeli pogo centripetalne energije koja je naprosto neaktivne izbacivala; samo su najjači opstajali dok su Tomfa i Demirel predvodili litaniju Mati Parlovu i upozoravali na čari Karlovca grada.

20090526_9kp3P1012953.jpg

Audio zvijezda večeri svakako je bila “Puta madre” zbog koje je bend naposljetku pao i na koljena, a vješto prebiranje po tipkama saksofona i truba, odnosno po žicama gitara urodilo je histerijom kad su momci sa šeširićima na glavama odlučili udovoljavati zahtjevima pojedinaca, počastivši ih ‘starom’ “Antonijom” i ‘snifanjem glua’.
Poganje je u tom trenutku preraslo u ultimativnu borbu u kojoj su pripadnice ljepšeg spola pokazale kako se ni s njima nije za zafrkavati i opalile pokoju momcima u igri. Fantastičan simptom koncerata bendova poput Kawasaki 3p-a jest da osim kondenziranog znoja i vlage koji kapaju sa stropa, pivo doslovce leti zrakom na sve strane, pa htjeli-ne htjeli, piti se mora.
Klasično ‘pepeljugasto’ zatvaranje u ponoć pjesmom “Kak si?-Pa tak…” nekako je prebrzo otjeralo ‘Bugare’ s pozornice prije negoli se pretvore u miševe ili ‘male pse’, dok su one koje su došli zadovoljiti zbilja pokorili, ali ne i zasitili, jer unatoč tri nastupa u tek nekoliko sati tražilo se još.

20090526_8kp3P1012920.jpg

Tekst: Lana Bunjevac (CD shop Dancing Bear, Kino Mosor), Igor Jurilj (KSET)
foto: Lana Bunjevac, Iva Jila Mahalec
Fotografije s koncerta u KSET-u objavljene su u našoj foto galeriji.

http://www.muzika.hr/clanak/21187/koncerti-izvjestaji/trostruka-promocija-kawasaki-3p-a.aspx

Kawasaki 3P: U ekstazi smo jer smo stigli Thompsona! > Slobodna Dalmacija > Spektakli

Drugi album kultne zagrebačke punk ska reggae grupe “Kawasaki 3P” posljednjih je tjedana najtraženija roba u prodavaonicama albuma.
Kolekcija urnebesno smiješnih i glazbeno kaloričnih punk pjesama, nazvana iz čiste interne zafrkancije “Idu Bugari”, zasjela je na vrh prodaje prema listi “Top Of The Shops”.


http://www.slobodnadalmacija.hr/Spektakli/tabid/79/articleType/ArticleView/articleId/55487/Default.aspx
“Kawasaki 3P” su šaljivci s glazbenog undergrounda, koji su svojom proživljenom uličnom poetikom uspjeli mnogima pokazati da je rock’n’roll posve jednostavna stvar, te da je za dobar album potrebno imati strasti, smisla za humor i iskrenosti.
O tome kako je nastao “drugijenac” “Kawasaki 3P-a”, porazgovarali smo s dva člana grupe, Demirelom Pašalićem, vokalom i trumpetistom, te gitaristom Davorom Vidukom.
Koliko ste CD-a prodali otkad je album izišao? Dovoze li ih šleperima u shopove?
Demirel
: Stvarno ne znam, nismo se raspitivali, meni je dovoljan podatak da smo sustigli Thompsona! Viduka: Za neko vrijeme ćemo znati prave brojke, to je samo uzorak prodaje, a što se tiče dostave CD-ova, mislim da to rade osobnim autima, he, he…
Band ste pojačali dolaskom truba koje sviraju Stipe Madžor i Igor Pavlica, te Marijem Boršćakom na basu. Prava ste mala hrvatska rock reprezentacija.
Viduka
: Ma to su ljudi koji su nam i prije bili frendovi, a to da stvaramo supergrupu, to je samo tako ispalo, jer da je to fakat bio plan, ne bi Demirel svirao u njoj, ha, ha… Dugo smo radili na tim pjesmama, to je istina, puno više nego za prvi album.
Neki će reći da ste vi skeč band s dobrim forama, čije pjesme ne govore ni o čemu?
Demirel
: Nemamo ti mi taj talent i tu moć kao Gibonni da možemo reći da je netko dobar, a netko nije, nismo mi ti karizmatici. (smijeh)
Viduka: Najteže je napraviti dobru i jednostavnu stvar. Meni je, recimo, “Clashov” “London Calling“ najbolji album svih vremena! A to je, kad pogledaš, jednostavnija svirka od naše.
Demirel: Kod nas je zgodan taj moment brasseva s tri trube, namjerno smo išli tako da zvuči agresivnije, da se brassevi mogu probiti od dvije bučne gitare. Dvije bi bile premalo, a četiri previše. Ovakav album zaslužuje i jednu poštenu turneju.
Viduka: Čisto sumnjam da će “Kawasaki” ikad napraviti baš pravu, veliku turneju. U kontinuitetu jedva odsviramo dva koncerta, umorimo se, nema se kondicije.
Demirel: Zato i ne vježbamo previše, idemo na svježinu, znaš… Imamo desetak ugovorenih koncerata do ljeta, mislimo da će to biti dovoljno. Bit će nas dosta i po rock festivalima ovo ljeto, sviramo na “INmusicu”, “Seasplashu”, “Harteri”, Motovunu…
Na domaćoj glazbenoj sceni nedostaje humora i nepretenciozne zabave, na način na koji to radi “Kawasaki 3P”. Svi su nešto smrtno ozbiljni?
Demirel
: Ljudi koji su ušli u band donijeli su nam svježu krv i novi zvuk. Zato se radujemo snimanju trećeg albuma, o kojem već imamo neke planove.
Viduka: Sa svime se koketira, raznorazni stilovi nam padaju na pamet, a postoji i sviračka širina koja nam dopušta da tako funkcioniramo.
Demirel: To je poput nekog socijalističkog samoupravljanja, svi radimo nešto. A nema ni taštine nečije koja bi to sve kočila. Mislim da ćemo na tom trećem albumu dosegnuti pravi “Kawasaki zvuk”, sad smo mu na tragu.
Viduka: Meni su posebno zanimljive “Niskarastaman” i “Zec”, pjesme koje su možda neki put u to kako bi band trebao zvučati u budućnosti.
Antonela Marušić, foto: Demirel Pašalić

Anđelko u krilu, murja za petama

[Omot albuma] Kawasaki 3p - Idu Bugari

Kawasaki 3p

Idu Bugari

Izdavač Dancing Bear
Datum izlaska 24.4.2009.
Ocjena albuma Ocjena: 4/5
Popis pjesama
Puta madre :: Idu Bugari 1/4 :: Ni da ni ne :: Branko vs. Mate :: Mate Parlov :: Zec :: Idu Bugari 2/4 :: Niskarastaman :: Fantom :: Sob :: Idu Bugari 3/4 :: Mupov-ska :: Riba :: Anđelko :: Idu Bugari 4/4 :: K3P – Ringišpil

Anđelko u krilu, murja za petama

Nakon višegodišnjeg diskografskog posta efektno upakiranim izdanjem pod nazivom “Idu Bugari” vratio nam se jedan od najotkačenijih zagrebačkih bendova – Kawasaki 3p. I dalje su prepoznatljivi po mješavini punka, ska, reggaea i ‘šank humora’, a ljubavna poetika ni ovoga puta nije zakazala – “Antonija” je dobila žestoku konkurenciju.
Kratka kronologija: 2003. bila je definitivno njihova godina; prvo su osvojili Crnog mačka za najveću nadu, zatim su izdali debi album za Dancing Bear (koji im je donio i Porin za najbolji alternativni album), a s velikim hitom “Antonija” nastupili su na Dori i podigli prašinu opatijskih crvenih tepiha gdje su bili prava atrakcija.

20090430_kawalijevo.jpg

2006. objavljuju EP “Mupov-ska”, u međuvremenu su promijenili polovicu postave te se ‘pojačali’ još dvjema trubama (Igor Pavlica i Stipe iz Hladnog piva), a novopridošle akvizicije su i Štef (ex- Seven That Spells, Casual Elvis) na bubnjevima te Mario Borščak (ex-Pipsi) na basu. Poznata imena koja su, uz autorski rukopis otprije prisutnog Davora Viduke (gitara) sudjelovala u stvaranju ‘Bugara’ uz, dakako, stare članove i malu pomoć gostiju: Đana Šegon kao prateći vokal, Mario Bočić na bariton saksofonu, Robert Nappholz (ujedno i producent te snimatelj albuma) na klavijaturama te operni pjevač Tomislav Mužek, čijim su angažmanom probili još jednu žanrovsku barijeru.
Neke pjesme na novom albumu i nisu tako nove – prearanžirana “Mate Parlov” jedna je od najstarijih pjesama benda, a na album je uvrštena kao posveta preminuloj boksačkoj legendi. Još jedna poznata stvar odlična je anti-policijska ‘rugalica’ “Mupov-ska” čija je dub-verzija svoje mjesto našla i na soundtracku filma “Metastaze” Branka Schmidta koji se upravo ovih dana nalazi na repertoaru hrvatskih kina.
Najavni singl “Puta madre” ljubavna je minijatura odličnog teksta, vrlo je ‘životna’, a govori o situaciji nakon svađe s partnerom (“Prazan stan a ti me tjeraš van, zato kaj te žicam svaki dan“) i opako prijeti skinuti s trona čak i dosad neprikosnovenu “Antoniju”.
No, moj favorit genijalno je zamišljena (i potrefljena) “Ni da ni ne” (s Demirelom na vokalu) koja u nešto više od 4 minute ujedinjuje reggae i ska s nabrijanim gitarskim riffovima, povremene uzvike koji neodoljivo prizivaju The Clash i “London Calling”, te zgodnu igru riječima sa imenima četiriju karlovačkih rijeka.
Naslovna “Idu Bugari” slagalica je u 4 dijela koja, kada se povežu, daju cjelovitu pjesmu, dok igru riječima nalazimo i u “Niskarastaman“, koju obilježavaju trube i mnoštvo veselih ska ritmova.
Gay-friendly sentiš “Anđelko” obrada je Stevie Wonderove “I Just Called To Say I Love You” na kojoj kao back vokal gostuje i Đana Šegon, jedna od ponajboljih domaćih vokalistica (ex-Kultura i Free Tibet, a danas u solo projektu pod nazivom Đana Šegon & Superneon), i na koju ćete se dobro nasmijati (možete li zamisliti Tomfu u zagrljaju nekakvog susjeda Anđelka? Ja baš i ne).
Iako su već odavno izgubili status underground benda, mnogi ih i dalje tako doživljavaju, što zasigurno ima veze i s činjenicom da oni sami nemaju megalomanske pretenzije te i dan danas djeluju kao kvartovski bend kojem je najvažnije da se dobro druže, ruže i zajebavaju.
Ono što bi se Kawasakiju i dalje moglo prigovoriti su oscilacije između vrlo dobrih i ponegdje prilično infantilnih tekstova (“… a volio sam je vrlo, zbog nje sam prest’o pušit’ i pit’, ja sam joj puštao ‘Duboko grlo’, a ona meni neki francuski shit“), što bi moglo dati povoda manje im naklonjenim slušateljima da ih i dalje smatraju ‘neozbiljnim’ bendom, sposobnim samo za jednokratne domete. No, album kao cjelina nesumnjivo je jači odprvog i mislim da je njime Kawasaki zaslužio da ih se ne pamti više isključivo po ‘epizodi Opatija’.
Sada im preostaje još samo koncertni test, u čemu su ionako oduvijek bili jaki.
autor: Lana Bunjevac

http://www.muzika.hr/clanak/20808/recenzije-albuma/andelko-u-krilu-murja-za-petama.aspx

Top of the Shops – službena tjedna lista prodanih albuma u Hrvatskoj – TOP 40 DOMAĆIH – TJEDAN 17. 2009.

http://www.hdu-toplista.com/index.php?what=lista&kat=1

Muzika.hr – Kawasaki 3p: “Nismo navijači!”

Nakon šestogodišnje diskografske pauze Kawasaki 3p vratio se na scenu svojim novim albumom “Idu Bugari” koji je bio povod da na Vrbiku, u blizini mjesta gdje održavaju probe, dogovorimo jedan tri… ups, kavu i popričamo s bendom o Bugarima, skorašnjoj koncertnoj promociji, Clintu Eastwoodu, nogometu, ministru Bajsu i zakonima.
Na pitanja je u početku odgovarao gitaristički dvojac Davor Viduka i Toni Babarović-Babke, a kasnije se priključio i ostatak benda te su zbog našeg intervjua odlučili zakasniti na vlastitu probu, no to nije ništa neobično ako se zna da je pjevač Tomfa jednom čak propustio vlastiti koncert i umjesto toga otišao na Nick Cavea. Što da kažem, osim dvostruki rispekt za Kawasaki koji su se pokazali kao izuzetno susretljivi i obaviješteni sugovornici s kojima je bilo jako zabavno pričati.

20090430_kawa3..jpg

Kako ste došli na ideju nazvati album “Idu Bugari”? Odakle dolaze Bugari i kamo idu? Postoji li neka priča u vezi tog naslova?
Iz Bugarske (smijeh). To je naziv naše nove pjesme koja se sastoji od 4 dijela, razbacana po albumu, i kad spojiš sva ta 4 dijela dobiješ jednu pjesmicu koja nam je bila zanimljiva i zato smo nazvali album “Idu Bugari”. Znači, to je izazov svim kućnim majstorima, odnosno editorima koji se bave programima za glazbu da spajaju i naprave skladbu, najbolju skladbu nagrađujemo i objavljujemo na sljedećem albumu (smijeh).
Vaš zadnji album izašao je prije 6 godina. Koji je bio razlog tako duge pauze između dva albuma i što se s Kawasakijem događalo u međuvremenu? Koliko znam, promijenili ste i neke članove?
Da, imali smo promjene u članstvu, ali to nije bio glavni razlog, glavni razlog smo mi sami, neodgovornost, lijenost, džabalebarenje i objektivni vanjski faktori i država, državna uprava… ciljani državni objekti su nam oteli jednog člana na kraće vrijeme… (smijeh).
Od prvog albuma nas je ostalo samo pola, znači Tomfa, Demirel, Toni i ja, tu je sad Mario (ex-Pipsi) na basu, Štef bubnjar i Pavlica i Stipe na trubi. Štef je imao nekih problema sa slušanjem, sa ušima, počeo je glušiti nešto… zapravo počeo je glušiti kada je ušao u Kawasaki 3p, haha… ali sada je sve ok, otkrio je da može staviti slušalice za vrijeme probe.
Na novom albumu imate i nekoliko gostiju, možete li ih ukratko predstaviti?
Đana Šegon opet pjeva prateći vokal u pjesmi “Anđelko”, na prošlom albumu je isto pjevala u pjesmi “Brže Pavloviću-mašina”, Mario Bočić svira bariton saksofon na pjesmi “Zec”, Robert Nappholz koji je producent, koproducent i snimatelj albuma svira klavijature na “Anđelku” i na “Sobu” i Tomislav Mužek pjeva na pjesmi “Riba”.
Pitanje za Davora – kada si već spomenuo Đanu Šegon, vaša suradnja postoji još iz razdoblja benda Free Tibet, a ti danas sviraš i u njenom pratećem bendu Superneon?
Da, mi smo frendovi već desetak godina, svirali smo u Free Tibetu zajedno, to je bio jedini bend koji svira obrade a da nije ambiciozan… A za ovunovu njenu ploču sam napravio nekoliko stvari pa me pitala da sviram gitaru u bendu i pristao sam. Svi mi u tom bendu imamo matične bendove, a ovo je projekt koji nije uopće ambiciozan i veseli nas svirati jer nam je jako zanimljiva muzika, a i svima nam je Đana frendica. Nedavno je bila i promocija tog albuma (u Purgeraju, op.a.).
Da se nadovežem na prethodno pitanje – budući da si svirao u dosta bendova, možeš li izdvojiti neki koji te najviše obilježio? Jesu li to bile Majke ili Kojoti ili pak Kawasaki 3p?
Pa zapravo uopće ne gledam tako… svaki bend u kojem sam bio je odraz tog vremena, iako jest činjenica da me možda najviše poznaju po sviranju u Kojotima i Majkama, ali Kawasaki 3p je svakako najzabavniji bend u kojem sam bio, to me sad zabavlja i sretan sam. Majke i Kojoti su bili dio odrastanja, dio škole.
(ovdje se u razgovor uključuju Tomfa, Mario i Pavlica, pa nastavljamo u proširenoj postavi)
Jedna od najstarijih pjesama Kawasakija, koju ste uvrstili na ovaj album, pjesma je posvećena našoj boksačkoj legendi Mati Parlovu. Kako ste upoznali Matu?
Mate Parlov naš je dugogodišnji prijatelj iz kafića iz Pule, popričali bismo uvijek malo s njim na šanku, kao obični ljudi, kao prijatelji, bio je vrlo jednostavan i skroman čovjek.

20090430_kawabirc2.jpg

Na prvom albumu ste isto tako imali stvar nazvanu “Klint Istvud”. Je li to bilo…
…zato što ga poznajemo? Da, da, bili smo i kod njega u bircu… (smijeh)
Hahaha, ma ne, htjela sam pitati je li to zato što ga cijenite kao glumca? Evo, meni je on odličan glumac, a i režiser. Jeste li gledali njegov novi film “Gran Torino”?
Ja sam gledao, odličan mi je. Čuo sam da mu je to zadnji film u kojem je odlučio glumiti i stvarno se dostojno oprostio. Rekli su da bi taj film mogao ući u antologijske, tako sam čuo. Nije baš politički korektan film i stvarno je opak, stari republikanac, haha… Jedan od rijetkih sedamdesetogodišnjaka za kojeg stvarno vjeruješ da može prebiti nekog mlađega.
Vaš novi singl zove se “Puta madre”, je li to autobiografska priča? Ili bolje da pitam, odakle inspiracija? Tomfa, dečki su rekli da je to tvoj tekst?
Pa to se često događa, ne? Ono, izbace te iz stana cure…
A Anđelko? Jel’ te i on izbacio? (smijeh)
Ne, ne… Anđelko je dobar susjed koji bi ga primio kad bi trebalo (smijeh).
Vaš prvi album jedan je kritičar nazvao ‘pijanim navijačkim razmišljanjima muških šovinista’. Moram naglasiti da sam ja u ovih sat vremena stekla skroz pozitivan dojam o vama, nipošto šovinistički, pa da razriješimo još i to: jeste li vi navijači?
Bože sačuvaj… to što spominjemo tu i tamo nogomet je naša muška zajebancija. A navijači su ljudi sa sjevera, a to nismo. Volim pogledat nogomet, ali nisam navijač, to je generalizacija. Osim toga, nas ima 8 u bendu, vjerojatno suportiramo različite klubove, evo Stipe možda navija za Hajduk… (smijeh).
Pređimo sada na nešto ozbiljnije. Jeste li čuli za Akcijski plan ministra Bajsa za spas hrvatskog turizma koji predviđa smanjenje naknade za korištenje glazbe u hotelima i ugostiteljskim objektima za 50 %. Što mislite o tome i hoće li to i vas pogoditi?
Mislim da je to protuustavno, kao da ja njemu kažem e sad svojih 10 kn možeš dati tu ovoj birtiji preko i tako svaki dan. Otprilike. Znači ono, uzmeš jednom i daš drugom, to nije nikakav plan.
Nas neće to pogoditi, to najviše pogađa Huljića i slične, ali je stvar u tome da je autorsko pravo = vlasništvo. Imaš ljude koji ono, žive od toga, koji otfuraju djecu na more s tom lovom… a to autorsko pravo = vlasništvo je kao da ti netko dođe i uzme ti recimo pola stana ili pola plaće…
Ono što je glupo je da je u pregovorima s EU već zatvoreno poglavlje o autorskim pravima i nakon svega toga on ide davat takav prijedlog, čisti egoizam… kako se može uopće država miješati u takav jedan akt?
Makar, daleko od toga da imamo neko dobro mišljenje o ZAMP-u kao instituciji, preraspodjela te love, to je jedna druga priča. Neka birtija recimo fakat plaća ta autorska prava i to ide nekom sasvim drugom… Iako, kako čujem od starijih glazbenika, nama je danas bolje nego što je bilo njima u osamdesetima. Ta nekakva kontrola izvođenja je sigurno bolja, koliko god nije savršena.

20090430_kawavani8.jpg

Hoćete li onda biti kolegijalni s kolegama glazbenicima koji su pokrenuli Inicijativu za zaštitu glazbenih umjetnika od Akcijskog plana za turizam?
Ne. To znači da ne sviramo za HDZ, tako i tako ne sviramo za političke stranke. Ali sam čuo da je Friščić (predsjednik HSS-a, op.a.) rekao ako mu neće svirati bendovi ‘Pa kaj, bum zvao KUD-ove…’ (smijeh).
No dobro, vratimo se albumu. Planirate li možda snimiti spot za neku stvar?
Sad se trebamo dogovoriti, Demirel, Fiket, on i ja, mi sami… bit će to spot za pjesmu “Puta Madre” a zagrebačka promocija bi trebala biti 25.5.
Promocija je najavljena na tri različite lokacije u gradu?
Da, Mario je to predložio, a lokacije su Dancing Bear, Kino Mosor i KSET; Dancing Bear u 18 h valjda, Kino Mosor oko 20 h i KSET oko 22 h vjerojatno.
U Dancing Bearu će se potpisivati album i odsvirat ćemo unplugged nekoliko stvari, u Mosoru će biti predstavljanje novog albuma, klopa, cuga neka, možda odsviramo samo nekoliko stvari s novog albuma, a središnji dio promocije bit će onda u KSET-u.
E da, imat ćemo i bus koji će furati ljude iz Dancing Beara u Mosor i iz Mosora u KSET, a u KSET-u će biti ograničen broj ulaznica, idemo negdje na 250, tako da zajedno s popisom 300 ljudi maksimalno bude tamo, da se ne gušimo i ne hodamo si po glavama. A s tom ulaznicom za KSET će se, naravno, moći ući i u Mosor.
Hoćete li album promovirati i van Zagreba?
Ma ne, samo u Zagrebu, pa tko će putovati, haha… Šalimo se, neki planovi jesu, sviramo evo u Sisku 30.5., to je jedini fiksni datum za sada, a pregovaramo nešto i s Harterom. E da, i na T-Mobile InMusic festivalu ćemo svirati.
Kada spominjemo klopu i cugu, Davore ti proizvodiš i vlastito vino, je li tako?
Da, kupinovo vino, zdravo je, liječi i može se čovjek napiti, haha. Može se nabaviti kod mene na promociji spota.
Imate li vi još nešto za reći? Tomfa?
Aha, di je tu bankomat?
autor: Lana Bunjevac

http://www.muzika.hr/clanak/20809/interview/kawasaki-3p-nismo-navijaci.aspx

Preuređen, ali još uvijek dobar Kawasaki – Jutarnji.hr

Piše: Ilko Čulić


Jutarnji listKad se efektan naslov albuma ‘Idu Bugari’ poveže s istoimenim gypsy-punk minijaturama, nabliža asocijacija može biti popularni Gogol Bordelo

S petnaestak godina staža na rock sceni Kawasaki 3P polako se približava društvu veterana, a ovo mu je tek drugi album?
Ako ga je do 2002. sputavala nezainteresiranost izdavača koji nisu znali prepoznati jedan od jačih “podzemnih” kultova u ovim krajevima, ta je prepreka uklonjena nakon otvaranja vrata Dancing Beara, finiširanja debi albuma s Denykenom, nezaboravne televizijske premijere na Dori ’03 i neviđene gužve na najvećem samostalnom koncertu u Pauku.
Svako daljnje kašnjenje bilo je posljedica unutarnje dezorganizacije koja zamalo nije potopila dugogodišnji entuzijazam. U relativno kratkom roku zapakiran je novi singl “Mupov-ska”, muzički zreliji od prvog albuma, ali to je bio jedini znak života tijekom sljedeće četiri godine.
Temeljita reparacija benda
Tko je otišao iz benda i što se događalo s onima koji su ostali, sad je ipak manje važno od činjenice da je Kawasaki temeljito repariran prije snimanja novog albuma i da je, uz raniji transfer ex-Kojota Davora Viduke, dobio respektabilna sviračka pojačanja dolaskom Maria Borščaka (ex Pipsi), Stipe Mađora (Hladno pivo) i sveprisutnog Igora Pavlice.
Kad se efektan naslov albuma “Idu Bugari” poveže s istoimenim gypsy-punk minijaturama najbliža asocijacija može biti popularni Gogol Bordelo, uz jednu ipak nepremostivu razliku. Živopisna skupina istočnoeuropskih emigranata s njujorškom adresom ima neosporno talentiranijeg frontmana Eugena Hutza, međutim Kawasakijev Tomfa je daleko ekspresivniji. On je možda jedini kandidat za nasljednika pokojnog Satana Panonskog, znatno manje auto-destruktivan od vinkovačkog “mentalnog ranjenika”, ali u jednakoj mjeri drukčiji od drugih. S podebljanom instrumentalnom pratnjom Tomfina šank-poetika više se ne oslanja samo na rudimentarni ska-punk.
Posveta Mati Parlovu
Stara pjesma “Mate Parlov”, iskrena posveta nastala nakon druženja s boksačkom legendom, preoblikovana je u žestoki punk-metal crossover, a iz prerade Wonderove “I Just Called To Say I Love You” iscijeđena je “terasasta” podloga za gotovo sentimentalnu pjesmu “Anđelko” o neuzvraćenoj homoseksualnoj ljubavi.
Aktualni radijski singl “Puta Madre”, Tomfin “Fantom”, Demirelova “Ni da ni ne”, furiozni “Niskarastaman” i ponovno snimljena “Mupov-ska” nadopunjuju niz koji se može prekinuti jedino iznutra.
Zbog burne prošlosti nezahvalno je prognozirati koliko će potrajati ova vožnja Kawasaki 3P-a, ali treba mu poželjeti da odveze što više krugova. Iako nikad neće biti bend velikog dometa, njegov je come-back jako dobra vijest za domaću rock scenu.

Kawasaki 3P: novi album od sutra, petka 24.04. u prodaji

Dolaze Bugari!

Nakon nekoliko dugih godina novi album ‘Idu Bugari’ osmeročlanog kvarteta Kawasaki 3P bit će sutra pušten u prodaju!!! Da!
16 novih pjesama s jednog od rijetkih albuma na kojima ne gostuje Matija Dedić, ali gostuju dragi gosti Đana Šegon, operni pjevač, tenor Tomislav Mužek, Mario Bočić i Robert Nappholz, najavio je hit ‘Puta madre’.
‘Idu Bugari’ ovoga je tjedna premijerno predstavljen na Radiju 101 u rubrici ‘album tjedna’.
A na tportalu.hr pročitajte ekskluzivnu recenziju http://www.tportal.hr/showtime/glazba/18362/Bugari-su-brzic-a-murija-je-spora.html
Lijepo kaže Velimir Grgić: I tko bi rekao da se u ovih šest godina od izlaska prvog (i sve dosad jedinog) albuma Kasawaki 3P ne samo da nisu raspali, već su uspjeli preživjeti Doru, seks, drogu, alkohol i zatvor te ostati svježi i zanimljivi i u 2009. Šest godina proletjelo je dok smo trepnuli – idu dani, idu Bugari, a ako tražite nešto za ozvučiti obje aktivnosti, ne tražite dalje.

medijski pokrivaju:

www.tportal.hr Radio 101 www.muzika.hr

Bugari napokon stigli 🙂

Idu Bugari’ premijerno na Radiju 101 od 20. do 26. travnja. Juhhuhu
Od ponedjeljka do nedjelje, od 20. do 26. travnja, Radio 101 premijerno će u rubrici ‘Album tjedna’ predstavit 7 od 16 pjesama s albuma ‘Idu Bugari’ kojime Kawasaki 3p prekidaju svoju petogodišnju diskografsku šutunju.
‘Idu Bugari’ zgotovljen je ove godine u studiju ‘Debelji’ u produkciji Roberta Nappholtza i Kawasaki 3p-a. Gosti koji su doprinijeli albumu su Tomislav Mužek, Đana Šegon, Robert Nappholtz (pardon, Nappholz :)) i Mario Bočić

popis pjesama:

Puta madre (1. singl)
Idu Bugari ¼
Ni da ni ne
Branko vs Mate
Mate Parlov
Zec
Idu Bugari 2/4
Niskarastaman
Fantom
Sob
Idu Bugari
Mupov-ska
Riba
Anđelko
Idu Bugari
K3P – Ringišpil

BUGARI DOLAZE POLAKO ALI SIGURNO !

Album IDU BUGARI stvarno stiže uskoro. Štampa se u švabiji i kad se vrati-eto ga u svim cd-shopowima.Sorry svima što tolko kasnimo ali nismo mi krivi što smo lijeni i neodgovorni,to su geni i dugogodišnji treninzi đabalebarenja.

Stavili smo dve stvari na spejs koje ste već mogli ćut (MUPOV-SKA I MATE PARLOV),čisto da se malo iskupimo za kašnjenje.
Prvi singl za album će bit stvar PUTA MADRE,za koju ćemo snimit i spot.
Još jednom sorry .

Bugari dolaze polako ali sigurno!

Vaš K3P